Der Spiegel: Iohannis, un președinte eșuat care a evitat orice confruntare

381
3 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis nu a onorat aproape niciuna din promisiunile sale electorale și a evitat orice dezbatere cu contracandidații săi, observă Der Spiegel, remarcând faptul că liderul de la Cotroceni are cele mai mari șanse de a câștiga scrutinul prezidențial.

„Odată era eroul ţării sale: Klaus Iohannis, preşedintele de origine germană al României, a câştigat funcţia în urmă cu cinci ani, ca urmare a unor alegeri de protest spectaculoase. Mulţi alegători au aşteptat din partea sa o Românie mai bună: un stat de drept mai bun, mai apropiat de cetăţeni, mai puţin corupt“, a scris, în ziua alegerilor, influenta publicație germană Der Spiegel, preluată de pagina Radio Europa Liberă România. Der Spiegel crede că bilanțul primului an de mandat al lui Klaus Iohannis este dezamăgitor.

„Iohannis nu a onorat aproape niciuna din promisiunile sale electorale. Cu toate acestea, din lipsă de alternative, probabil că preşedintele de 60 de ani va fi reales. Duminică are loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Iohannis se află cu mult înaintea tuturor celorlalţi 14 candidaţi: sondajele îi atribuie 49-50%, dar faptul că va obţine din prima peste 50% este puţin probabil, de asemenea nu este clar nici cine va promova în turul al doilea. Se pare că ar avea şanse Dan Barna, candidatul USR.

În ultimă instanţă, doar Iohannis însuşi şi-ar putea periclita victoria prin faptul că nu a desfăşurat o adevărată campanie electorală. De asemenea şi neparticiparea sa la dezbaterile cu alţi candidaţi provoacă nemulţumire. De data aceasta alegătorii vor merge în faţa urnelor lipsiţi de entuziasm.

Faptul că Iohannis are perspective atât de bune pentru a obţine un al doilea mandat se datorează înainte de toate adversarilor săi politici care l-au ajutat volens-nolens – este vorba de alianţa de guvernare formată din postcomuniştii nationalişti şi liberalii populişti de dreapta.

Această alianţă a înghiţit în ultimii doi ani şi jumătate trei guverne şi a manevrat ţara într-o stare dezastruoasă. Proiectul major al coaliţiei a fost o amplă reformare a justiţiei care a slăbit simţitor lupta împotriva corupţiei. Ca efect secundar, s-a recurs la amnistieri croite pe măsura politicienilor, dar în urma cărora au fost eliberaţi înainte de termen mii de infractori. De atunci a crescut considerabil numărul infracţiunilor.

După mai multe cazuri senzaţionale de crimă din ultimele luni, printre care asupra unei fetiţe de 15 ani şi a doi pădurari, în ţară domneşte sentimentul că instituţiile statului sunt fie incapabile, fie corupte şi nu doresc să garanteze siguranţa cetăţenilor. În lunile ce au trecut Iohannis a încercat să abordeze în mod repetat această atmosferă şi a atacat dur guvernul. S-a manifestat drept preşedintele activ care nu fusese până atunci.“ ■

Citiți articolul integral

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele