Despre prezidențiale și alte „nimicuri”

172
7 minute de lectură
Liviu Dragnea / Foto Bogdan Cristel

Cei doi lideri ai coaliției care guvernează acum România, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, PSD-ul – ALDE, au apucat-o pe drumurile campaniei electorale. Nu se ceartă, nu-și lansează acuzații, dar nici nu se ignoră, cu atât mai mult cu cât, se știe, după europarlamentare urmează marea decizie cu privire la candidatul la prezidențiale. Va fi un candidat comun, așa cum declară sus și tare și Liviu Dragnea, și Călin Popescu Tăriceanu că ar fi cel mai bine? Greu de crezut, dar va conta destul de mult și rezultatul europarlamentarelor.

O replică virală

Până atunci, PSD-ul , în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, ia pulsul țării. Și prin Moldova, pulsul s-a cam accelerat. Liviu Dragnea a avut parte de zâmbete și urale, dar și de câteva faze în care nu și-a ținut nervii în frâu. Dacă pe moldoveanul care a refuzat să dea mâna cu el pe motiv că nu dă mâna cu hoții l-a ignorat, la mitingul propriu-zis altfel au stat lucrurile pe scenă, cu un alt moldovean limbut. La întrebarea „Ce-am făcut noi?”, s-a găsit un membru al audienței să răspundă „Nimic!”. Atât i-a trebuit lui Liviu Dragnea, care l-a taxat imediat:

Nimic ești tu, ți-o spun direct! Ai răbdare să-ți spun ce am făcut noi, mincinosule! Am mărit salariile la medici, așa cum n-au fost niciodată în România…”.

Enigma candidaturii

Faza a devenit virală și le-a dat apă la moară și inspirație la glume multor internauți. Dincolo însă de aceste momente, am putut s-o vedem pe Viorica Dăncilă, prim-ministru, îndemnând la unitate în jurul lui Liviu Dragnea, după ce speculațiile cu privire la tensiunile dintre ei au curs din toate părțile. Dar, mai mult decât atât, premierul a ținut să puncteze într-unul dintre discursuri că speră ca viitorul președinte al țării să fie din partea PSD

„Îmi doresc ca în 2019 să câștigăm alegerile europarlamentare şi să avem preşedintele României un preşedinte PSD”. Declarația Vioricăi Dăncilă se înscrie de altfel în ritualul fiecărui miting electoral al PSD, în care membri locali și lideri de la centru se întrec în a-i cere lui Liviu Dragnea să candideze la prezidențiale.

Deocamdată, Liviu Dragnea nu zice nici da, nici ba. La Craiova, dădea oarecum de înțeles că va candida: „Dacă o să am posibilitatea fizic, ne mai gândim. Acum, am. Acum sunt liber, sunt cu voi”. În Moldova, a nuanțat: „Eu mi-aş dori totuşi să fie o candidatură comună din partea Alianţei. Să vedem care e cea mai bună cale, pentru că obiectivul major este să scăpăm România de Iohannis şi atunci să vedem care e cea mai bună variantă, cu cele mai mari şanse de reuşită pentru a câştiga prezidenţialele în 2019. Sunt dispus la aproape orice ca Alianţa noastră să câștige alegerile prezidenţiale”.

Mesaje cu subînțeles

Dispus este și Călin Popescu Tăriceanu. Ba chiar mai mult, este de-a dreptul pregătit, dar, firește, spune că trebuie luată o decizie în coaliție, după prezidențiale. Până atunci, străbate și el țara în lung și în lat. Iar când n-o face, stă la discuții cu fiul său cel mare și postează mesaje interpretabile pe rețelele de socializare. Cum ar fi cel recent, legat de personajul din „Game of Thrones” sau GoT, prescurtat, ceea ce poate duce cu gândul departe: „Din toate explicațiile lui Călin, am înțeles un lucru: că nu se știe dacă acest Jon Snow trăiește sau nu la final. Asta încă nu mi-e clar. Nu știu cine mă poate lămuri. Se pare că nu am altă variantă decât să mă uit. Sau să citesc toate volumele. „Și ca și când lucrurile n-ar fi fost oricum cu dus-întors, la un comentariu cum că de fapt e ironic și se referă la Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu răspunde cu un emoticon care face cu ochiul…

Și dacă președintele ALDE se mărginește la stilul acesta de reacții, prietenul și colegul său de partid Varujan Vosganian e tranșant. Invitat la mitingul PSD de la Iași, mărturisește pe Facebook: „Sunt, încă, la vârsta noutăților, chiar dacă am trei decenii de experiență politică. Astăzi, răspunzând cu politețe unei invitații, am participat pentru prima oară în viața mea la o întrunire PSD, cea a organizației Iași. I-am ascultat pe distinșii oratori vorbind despre guvernarea (doar a) PSD, despre faptul că toți românii de bună credință sunt în PSD etc., etc., drept care, după vreun ceas, am socotit că e mai bine să plec, ca să nu-i tulbur”. Și, la rândul său, răspunde unui comentariu:

„Alianța cu PSD funcționează încă. Nici ei, nici noi nu aveam altă variantă”.

Varianta merge, deocamdată, înainte, chiar dacă ALDE, cu siguranță, digeră greu jocul PSD cu dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. Senatorii din Comisia juridică au dat recent încă un semnal, amânând încă o dată avizul pe cererea de urmărire penală în cazul său. De patru luni, proceduri, lucruri neclare, necesitatea unor explicații suplimentare și alte chestiuni de acest tip tot sunt invocate, iar un răspuns din partea parlamentului trenează. În noiembrie anul trecut, DNA a cerut Senatului încuviințarea urmării penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, numai că el și ai lui nu se grăbesc. Colegii de la ALDE preferă să facă lucrurile pe îndelete și îl țin în șah. Iar acest dosar va cântări mult în ecuația după care va fi calculat candidatul la președinție al coaliției sau al fiecăruia dintre cele două partide componente, către sfârșitul anului.

Coaliția sfârșește în război

Istoria ne spune că orice coaliție sfârșește într-un război, iar amintirea spargerii USL (a cărei continuatoare se dorește a fi coaliția PSD-ALDE) înainte de prezidențiale e încă proaspătă. E drept, cu alți lideri și în alte circumstanțe, lucrurile pot evolua diferit. Călin Popescu Tăriceanu are însă în spate un partid mic, deși în consolidare, plus un dosar care îl face dependent de PSD. Liviu Dragnea are un partid mare, dar este, potrivit celor mai multe sondaje, la o cotă de popularitate mult în urma acestuia. Are și o condamnare în primă instanță, mai are niște incertitudini și emoții în această direcție. Ar fi însă pentru prima dată în istorie când președintele PSD nu ar candida la prezidențiale…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele