Un mort și zeci de răniți în violențele din Venezuela

26
3 minute de lectură

O femeie a fost împușcată mortal și zeci de oameni au fost răniți ieri, în capitala Venezuelei, Caracas, în violențele dintre susținătorii opoziției și forțele proguvernamentale.

Armata a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, relatează BBC.

Liderul opoziției, Juan Guaido, a cerut identificarea celor responsabili pentru moartea unei femei de 27 de ani.

Pe de altă parte, Guaido, care și-a asumat rolul de președinte interimar contestând legitimitatea președintelui Nicolas Maduro, a cerut organizarea unei serii de greve pentru a-l determina pe președintele contestat să renunțe la putere. Guaido, care este președintele Adunării Naționale, le-a solicitat angajaților publici să intre în grevă generală.

În ianuarie, Guaido s-a declarat președinte interimat, fiind recunoscut de peste 50 de țări, între care Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea statelor din America Latină.

Cu toate acestea, Nicolas Maduro, care se bucură de susținere din partea Rusiei și a Chinei, precum și liderii Armatei venezuelane au refuzat să cedeze puterea.

Președintele în exercițiu a negat informațiile conform cărora ar fi pregătit să fugă din țară, acuzând Statele Unite că au orchestrat o tentativă de lovitură de stat. Cei implicați vor fi pedepsiți, a avertizat el.

În cursul zilei de miercuri, demonstrații atât antiguvernamentale, cât și proguvernamentale au avut loc în Caracas iar manifestațiile au fost inițial pașnice.

Cu toate acestea, au fost raportate schimburi de focuri, iar organizația neguvernamentală Observatorul Venezuelan pentru Conflict Social a anunțat că o femeie în vârstă de 27 de ani a fost împușcată mortal în timpul unei demonstrații a opoziției.

Anterior, Guaido a postat o filmare pe rețelele de socializare în care apare alături de mai mulți bărbați în uniforme militare. Liderul opoziției spune în filmare că beneficiază de susținere din partea „bravilor soldați“ din Caracas, încercând să determine populația să iasă pe stradă pentru a li se alătura.

Un alt membru al opoziției, Leopoldo Lopez, care a fost plasat sub arest la domiciliu, apare de asemenea în filmare alături de Guaido.

Guvernul spaniol a anunțat că Lopez și familia sa s-au refugiat în Ambasada Spaniei fără să ceară, cel puțin deocamdată, azil politic.

Tensiuni internaționale

Criza din Venezuela a accentuat tensiunile dintre Statele Unite și Rusia.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite ar putea interveni militar pentru a rezolva criza, acuzând totodată Rusia și Cuba de destabilizarea țării prin susținerea pe care i-o acordă lui Maduro.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a răspuns că influența Statelor Unite asupra Venezuelei este distructivă și reprezintă o încălcare a legislației internaționale.

Guvernele care încă îl susțin pe Maduro, între care Bolivia și Cuba, au condamnat eforturile lui Guaido de a organiza o lovitură de stat.

Guvernul mexican și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la o posibilă accentuare a violențelor“, în timp ce președintele columbian, Ivan Duque, a cerut Armatei venezuelane să se plaseze „de partea justă a istoriei“, împotriva lui Maduro.

O întâlnire de urgență a Grupului de la Lima al statelor din America Latină a fost programată pentru ziua de vineri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele