Pesta inflamează prețul cărnii de porc

80
7 minute de lectură

Pesta porcină africană (PPA) scumpește carnea de porc, însă nu îmbolnăvirea animalelor din România este cauza, așa cum s-ar crede, ci a celor din China, care are drept urmare scumpirea cărnii pe piața europeană, ca urmare a cererii mari venite din țările asiatice. Între timp, în România boala nu a fost eradicată și nici măcar nu a fost limitată răspândirea ei, dar lipsa acțiunilor spectaculoase cu oameni îmbrăcați în uniforme albe care umblau prin sate să confiște animalele din gospodării a făcut ca pesta porcină africană să nu mai fie un subiect de interes.

Potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la această dată, PPA evoluează în 128 de localități din 16 județe, cu un număr de 530 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale). În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 365.593 de porci afectați de boală și există 1.288 de cazuri la mistreți. Până la această dată (22.04.2019), au fost despăgubiți 8.625 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.584.740 de lei. PPA, care a dat o lovitură grea crescătorilor de suine din România, va schimba piața cărnii de porc în 2019, declara, în decembrie, pentru Reporter Global, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși.

Producția de carne de porc va fi mai mică cu 15%-20%, în urma sacrificărilor masive din fermele care erau specializate pe producția de carne de porc, dar în același timp produceau și material de reproducție. „Această boală va schimba tot, va schimba paradigma pieței cărnii de porc în România”, declara Ioan Ladoși. Acum, acest lucru se întâmplă, România fiind importator net de carne de porc, ceea ce înseamnă că efectele scumpirii cărnii pe plan european ne afectează direct. De asemenea, Ioan Ladoși declara în martie, pentru Reporter Global, că pe lângă problema pestei porcine, crescătorii români s-au confruntat și cu o scădere a prețului cărnii de porc la nivel european. Producţia mare de carne de porc la nivel european a ţinut anul trecut preţul la un nivel scăzut, chiar dacă tot mai multe state europene, dar mai ales România, s-au confruntat cu numeroase focare de pestă porcină africană. „Și anul 2019 a început destul de prost. Prețurile au scăzut destul de mult, dar sperăm ca, încet, să-și revină, având în vedere că sunt focare de pestă porcină și în China, și în Vietnam. Carnea de porc este un produs global și, odată cu creșterea cererii pe piața asiatică, este de așteptat să crească și prețul”, declara Ioan Ladoși.

MADR contestă scumpirile

Un semnal de alarmă tras de Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) care anunța la finalul săptămânii trecute că preţul la carnea de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni, a atras indignarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român (…), atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, se menţiona în comunicatul asociației. Asociaţia acuza şi lipsa capacităţii de reproducţie a României, la porc şi pasăre, drept cauză principală a acestei crize. „Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că nu fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale”, atrăgea atenția ACEBOP.

Ministerul Agriculturii a replicat susținând că alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre şi a celei de porc, după cum a anunţat o asociaţie de profil, nu sunt justificate de situaţia din piaţă. „În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, preţul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creşteri nici pentru perioada următoare. Deşi ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, preţul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15%. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creşteri de preţuri”, precizează MADR într-un comunicat de presă. În comparaţie cu preţurile medii existente la nivelul UE, datele transmise arată că acestea sunt mai mici cu 22% în cazul cărnii de pasăre. De asemenea, preţul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% faţă de media europeană. „Nu avem creşteri sub nicio formă în industria avicolă. În conformitate cu Observatorul Preţurilor de la nivelul UE şi cu Indicele Preţului de Consum raportat de Institutul Naţional Statistică la 10 aprilie, preţurile au scăzut la poarta fermei cu 15% şi la consumator cu 5%”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări, Ilie Van.

China, vinovată de scumpirea porcului

În ceea ce priveşte preţul cărnii de porc, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că acesta are influenţe globale legate de situaţia din China – principalul producător la nivel mondial, cu o producţie anuală de circa 400 de milioane de capete, ţara fiind afectată puternic de virusul pestei porcine africane. „Drept urmare, la nivel european, preţul la poarta fermei a avut o creştere de aproximativ 17% în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în acelaşi interval, creșterea a fost de numai 8%. În ţara noastră, preţul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018”, se arată în comunicat.

Datele MADR arată că în luna aprilie, preţul mediu al cărnii de porc în viu era de 5,32 lei/kg, faţă de 3,98 lei în februarie şi de 4,63 kg în martie. Preţul mediu european la carcasa de porc se situează la 1,63 euro/kg în aprilie (1,46 euro/kg în România), 1,46 euro/kg în martie (1,27 euro/kg în România) şi 1,38 euro/kg în februarie (1,08 euro/kg în România).

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele