Direcția Generală Economică a ICR, condusă de o persoană fără studii economice

520
4 minute de lectură
Cristiana Pătru. Foto: Facebook

Președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, a numit pe postul de director general al Direcției Generale Economice, Achiziții Publice și Administrative o persoană care nu are studii superioare economice – Cristiana Daniela Pătru, care a terminat Facultatea de Relații Internaționale la Universitatea Spiru Haret, dar nu are studii superioare în domeniul economic, conform jurnaliștilor de la Libertatea.

„Contabilitatea se organizează și se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcția de director economic sau contabil-șef se înțelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare și care are atribuții privind conducerea contabilității entității”, se arată în Legea contabilității.

Întrebat de către cei de la Libertatea de ce a numit într-o funcție cu specialitate economică o persoană fără competențele necesare, Taloș susține că numirea a fost legală.

„Directorul economic al ICR are studii universitare economice. Cristina Pătru nu este director economic, ci director general, având în subordine economicul, achizițiile și administrativul. Fișa postului ei solicită studii superioare în domeniul științelor sociale, condiție pe care o îndeplinește”, a declarat Mirel Taloș.

Problema crucială este ce competență are un director care nu deține studii economice de specialitate să verifice actele semnate de directorul economic din subordinea sa.

De altfel, chiar președintele ICR admite public că postul respectiv ar fi trebuit organizat prin concurs, nu prin numire.

„Pătru are niște cursuri de contabilitate, la fel cum și anterioara directoare avea studii juridice. Ar fi trebuit organizat concurs pentru acest post în decursul anului 2019, dar nu s-a organizat. Se va organiza în acest an”, a precizat Taloș.

Potrivit site-ului Ministerului de Finanțe, Pătru a încercat să obțină în anul 2019 un examen de atestare a cunoștințelor dobândite în domeniul Sistemului European de Conturi, însă dosarul ei a fost respins.

„Pătru a venit detașată în instituție pe un simplu post de execuție, dar pe parcurs a ajuns director. Este o ilegalitate pentru că, fiind detașat, nu poți ocupa altă poziție decât cea pe care ai fost detașat. Între timp i s-a făcut contract de muncă la cabinetul demnitarului și a fost numită pe postul de director general economic”, au declarat surse apropiate ICR pentru Libertatea.

Sursele citate mai acuză că, din cauza lipsei sale de competență profesională, ICR plătește „facturi de sute de mii de euro pentru transportul unor lucrări de artă în proiectul Europalia fără a organiza licitații publice”.

Replica președintelui ICR pentru cei de la Libertatea: acest lucru se întâmplă numai din cauza unor neconcordanțe legislative între ICR și Ministerul Afacerilor Externe: „Procedurile pentru achizițiile din străinătate ar trebui organizate de MAE, pentru că angajații ICR din străinătate sunt pe grila MAE. Noi nu suntem în acea procedură MAE”.

Cristiana Pătru a mai fost angajat ICR și în perioada mandatului lui Horia Patapievici, între anii 2009-2012, însă ar fi părăsit instituția din cauza unor neînțelegeri cu conducerea. Este de notat că, în 2012, Patapievici organiza concurs pentru același post și cerea studii superioare economice.

În anul 2007, Pătru a absolvit Facultatea de Relații Internaționale, din cadrul Universității Spiru Haret, apoi a făcut un master în cadrul Colegiului Național de Afaceri Interne, un colegiu dedicat în special formării continue a personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Conform grilei de salarizare expusă pe site-ul ICR, postul de director general este plătit lunar cu 9.754 de lei, brut. Ultima declarație de avere, expusă pe site-ul ICR, datează din anul 2012.

Reamintim că, din vicepreședinte ICR, Mirel Taloș a devenit președinte interimar după ce Liliana Țuroiu și-a dat demisia din funcție, urmând ca Taloș însuși să o propună la conducerea ICR Bruxelles. Susținută de PSD, Liliana Țuroiu a fost de asemenea criticată pentru faptul că nu ar avea competențele necesare conducerii ICR, fiind de meserie designer vestimentar.

[adrotate group="1"]

1 COMENTARIU

  1. Fata cui, amanta cui, e, măi băieți. Asta e esenței luptei politice românești de azi: să bagi toți neaveniții/neavizații in posturi cheie, ptr ca automat acea zonă să devină inoperabilă, permițând orice joc subteran și umblarea la „conducta cu parale, esența oricărei activități „naționale, indigene” și românești.
    Iar cand speram că a cotit un pic căruța, vedem că a cotit tot în șanț. Sper să ne încalece cineva in următorii 10 ani, ca noi nu putem să facem nimic, fiind o nație INCOMPATIBILĂ CU PROGRESUL, DEMOCRAȚIA ȘI EGALITATEA INTRE INDIVIZI. Dezvoltam cultura urii, șmanglelii și a împroșcării cu noroi, cultură ce a rămas intactă după 89. Înainte era plantată prin „spiritul critic” dezvoltat la mdp, unde, in ședințe, un analfabet de sudor îl făcea cu ou și cu oțet pe director dacă ceva nu-i convenea „organului supirior”.
    Gata cu intelectualii și cu politica soft in România.
    In 2023, când nu vom mai fi membrii NATO și nici membrii UE, mai ales, România, lada estică de gunoi a Europei, va fi „măturată” de curentul estic , așa cum a fost după ’47. Clar??!!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele