Director ANM: Discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani

116
2 minute de lectură
Sursă: Unsplash/Eduard Militaru

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în fiecare perioadă a acestui an s-a discutat despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani, transmite Mediafax.

Elena Mateescu, director ANM, a declarat că, până în acest moment, avem cea mai caldă lună noiembrie din istoria măsurătorilor.

„Cel puțin până în acest moment, primele două decade ale lunii noiembrie din acest an indică posibilitatea ca luna noiembrie să fie luna noiembrie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Avem abatere pozitivă la acest moment de 7 grade față de cât ar fi normal să înregistreze o luna noiembrie în țara noastră. Ne așteptăm ca în următoarea perioadă semnalul menținerii unor valori mai ridicate decât în mod obișnuit să încheiem pe un plus în ceea ce privește ultima lună a toamnei 2019”, a spus

Întrebată dacă vom avea o iarnă grea, Mateescu a spus că se discută despre scenariul celei mai grele ierni din ultimii 30 sau 100 de ani.

„Cu siguranță în fiecare perioadă a acestui an, da, discutăm despre scenariul ca iarna această să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust în acest sens, dar, o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă. (…) O să vă prezentăm zonele cele mai expuse din perspectiva regimului de temperaturi mai scăzute, Moldova, Transilvania, dar și zona de centru a țării”, a mai spus directorul ANM.

Directorul ANM a mai spus că nu este exclus ca iarna să se prelungească.

„În sezonul de tranziție, nu am exclus în ultimii ani să avem manifestări autentice de iarnă, cum am avut martie anul acesta sau aprilie 2017, când am avut avertizare de cod portocaliu pentru strat de zăpadă de 25 de centimetri în zona Moldovei, iar în mai puțin de 24 de ore s-a topit pentru că mercurul din termometre a crescut semnificativ. Această alternanță a perioadelor foarte călduroase cu răciri bruște cu siguranță se va putea manifesta și în următoarele 3 luni, așa cum s-a manifestat pe tot parcursul anului”, a mai spus Elena Mateescu.■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele