Fostul șef al Secției Speciale prezintă probe ale corespondenței cu DNA

132
3 minute de lectură

Gheorghe Stan a trimis către Călin Nistor două adrese, în 19 martie şi 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiţă, respectiv informa cu privire la retragerea apelului din dosar, pe motiv că, în urma analizei, hotărârea instanţei de fond este legală şi temeinică, „fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”, potrivit documentului, arată Mediafax. De asemenea, adjunctul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Adina Florea, a confirmat, pentru Mediafax, faptul că a asistat la discuţia telefonică între Gheorghe Stan şi Călin Nistor, care a avut loc după ce Stan a transmis DNA adresa din 12 iunie.

Potrivit lui Florea, şeful DNA a subliniat, în acea discuţie telefonică, faptul că nu se opune deciziei Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Ulterior, DNA nu a mai transmis niciun răspuns Secţiei.

DNA precizase, marţi, referitor la retragerea căilor de atac în dosarele vizându-i pe Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, că nu ar fi existat niciun fel de discuţie sau corespondenţă cu SIIJ cu privire la aceste măsuri, procurorii aflând de retragerea apelului în dosarul Hrebenciuc din presă.

“Nu a existat niciun fel de discuţie / corespondenţă cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc şi alţii, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a aflat din presă”, precizează Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii susţineau, cu referire la cel de-al doilea dosar care au fost trimisi în judecată Sebastian Ghiţă şi alţii, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a luat decizia de retragere a apelului pe 10 iunie 2019, iar pe 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru.

“Având în vedere că printre inculpaţii trimişi în judecată în cele două dosare se află şi persoane care au calitate a de magistraţi, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin OUG nr. 7/2019, Direcţia Naţională Anticorupţie nu mai are nicio competenţă în dosarele privind magistraţi, inclusiv în cele aflate pe rolul instanţelor de judecată. Consecinţa nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpaţii condamnaţi în primă instanţă nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitaţi rămân achitaţi”, mai arată DNA.

Reacţia DNA vine după ce fostul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie Gheorghe Stan a declarat, pentru MEDIAFAX, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă a avut la bază corespondenţa cu şeful DNA, care a împărtăşit opinia.

Este vorba despre retragerea apelurilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către Secţie, în dosarele lui Sebastian Ghiţă (achitat în primă instanţă) şi al lui Viorel Hrebenciuc (condamnat la 2 ani de închisoare). În dosarul lui Hrebenciuc, instanţa supremă deja a admis retragerea apelului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele