DOCUMENT Ședința convocată de Ceaușescu, în 1986, după dezastrul de la Cernobîl

411
1 minut de lectură

Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), a publicat pe contul său de Facebook un document istoric legat de dezastrul nuclear de la centrala Cernobîl.

Mai precis, este vorba despre o stenogramă a primei ședințe convocate de Nicolae Ceaușescu la patru zile după producerea accidentului nuclear, pe 1 mai 1986.

„Între inepții cu care se sfătuia, aidoma ședinețelor caricaturale prezentate în film (serialul Cernobîl – n.r.), generalul de securitate Ioan Geoană, tatăl lui „Mihaela dragostea mea”, Mircea Geoana”, a scris Adrian Moraru pe Facebook.

Sursa: Adrian Moraru/ Facebook

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23, fiind cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat. Zona apropiată catastrofei a fost contaminată.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele