Moțiunea de cenzură, respinsă. Dăncilă: Îmi întărește convingerea că suntem o alianță puternică

112
13 minute de lectură

17.54 Viorica Dăncilă a declarat, după ce Parlamentul a respins moțiunea de cenzură, că rezultatul i-a întărit convingerea că PSD-ALDE este o alianță puternică. Premierul a adăugat că votul la moțiune arată și că opoziția a tratat cu neseriozitate demersul pe care l-a avut, informează Mediafax.

„A fost tratată cu multă neseriozitate. În momentul în care depui o moțiune de cenzură trebuie să vii cu un program. În această moțiune am văzut superficialitate, jigniri, ceea ce demonstrează că nu a fost tratată cu seriozitate. 15 ministere ne-au spus, dar nu ne-au spus cum s-au gândit la 15, de ce nu 17, de ce nu 13?”, a afirmat Viorica Dăncilă, după respingerea moțiunii de cenzură în plenul reunit de marți al Parlamentului.

Întrebată dacă rezultatul moțiunii îi întărește poziția în fruntea Guvernului și în partid, Dăncilă a răspuns: „Nu știu dacă acest lucru îmi întărește poziția, dar îmi întărește convingerea că suntem o alianță puternică. Mie îmi întărește încrederea în colegii de alianță”.


17.40 Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi pentru și 7 abțineri, potrivit unor surse politice. Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi.

La o numărătoare reluată au fost exprimate 200 voturi „pentru”, 7 „împotriva” și 3 abțineri.

Prin urmare, din numărul total de parlamentari care este 465, au fost prezenți 350. Au fost exprimate 210 voturi dintre care voturi pentru 200, voturi contra 7, abțineri 3.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

16.45 Începe votul pe moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă.

16.35 Viorica Dăncilă vorbește din nou. Ea critică opoziția pentru lipsa de soluții și jignirile repetate la adresa coaliției de guvernare.

Aceasta a vut un duel verbal cu senatorul PNL Florin Cîțu.

16.02 Vorbește Victor Ponta, care anunță că parlamentarii Pro românia nu au semnat textul moțiunii, dar o vor vota. Ponta a explicat că nu au semnat moțiunea întrucât este “un fake” pentru că nu e limpede ce pune în loc și nu această moțiune nu va produce schimbări.

15.49 Vorbește președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

15.25 Vorbește Raluca Turcan.

Liderul deputaților PNL Raluca Turcan a declarat, marți, că cel puțin doi miniștri ar trebui să fie în penintenciar, alături de Liviu Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august 2018 și cozile care au fost la secțiile de vot în diaspora la europarlamentarele din 26 mai.

„Oamenii au dat un vot clar împotriva ticăloșiilor din PSD-ALDE ridicate la nivelul de stat, cum este reprimarea oamenilor pașnici la mitingul din 10 august, băgarea oamenilor în dubă cum s-a întâmplat la Topoloveni, cozi și umilire pentru români la consulatele și ambasadele din străinătate, parole de acces la intrarea în orașe. Pentru toate acestea oamenii au dat un vot. De asemenea românii au votat împotriva corupției politice și a incompetenței pe care guvernul Dăncilă a demonstrat. Sunteți guvernul incompetent și nedemocrat al lui Liviu Dragnea. Un guvern care l-a servit și îl servește. Cel puțin doi miniștri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea acum”, a declarat Raluca Turcan, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

15.10 Vorbește Florin Iordache.

14.43 Premierul viorica Dăncilă ia cuvântul la ședința din Parlament în care este dezbătută moțiunea de cenzură. “Întregul text al acestei moțiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios pentru binele acestei țări. Este evident că nu reprezentați o alternativă la guvernare, a declarat Viorica Dăncilă”, a declarat Dăncilă.

“Sunteți alianța austerității”, le-a mai transmis premierul parlamentarilor din opoziție, după ce i-a acuzat că doresc să vină cu mai multe măsuri de tăieri bugetare.

Premierul a mai arătat coaliția PSD-ALDE este hotărâtă să continue guvernarea.

14.33 Deputatul Cristina Prună, dând citire moțiunii de cenzură: V-ați propus să scoateți România din Uniunea Europeană bucată cu bucată, însă cetățenii v-au oprit la timp.

14.30 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului nu va trece în Parlament. El a afirmat că liderul PNL, Ludovic Orban, le-a propus parlamentarilor ALDE posturi de miniștri dacă va trece moțiunea de cenzură, însă aceștia au refuzat.

”Împreună cu colegii din ALDE și cu cei care formează coaliția din PSD am dat asigurări că această moțiune nu trece. Este un exercițiu democratic al opoziției. Au creat o așteptare care mi se pare că s-a ridicat la cote mult prea mare față de realitatea politică. Moțiunea va cădea cu succes”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă parlamentarii din ALDE vor pleca la PNL, Tăriceanu a răspuns: „Domnul Orban a încercat acum oferindu-le posturi de miniștri și nu au plecat. În toamnă bănuiesc că le dă la alții”.

14.27 Prezența în plenul reunit al Parlamentului: 301 deputați și senatori sunt în sală, lipsesc 154.

14.26 Deputatul USR Cristina Prună citește moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

14.19 Cvorumul de ședință este întrunit la Parlament, unde moțiunea de cenzură urmează a fi citită.

14.09 Opoziția se pregătește să citească moțiunea de cenzură.

13.10 Cu câteva minute înaintea începerii discuțiilor din planul camerelor reunite ale Parlamentului, social-democrații se vor întâlni pentru o discuție informală la care participă și premierul Dăncilă.

Și aleșii ALDE au avut deja o ultimă discuție pe tema moțiunii de cenzură.

13.00 Liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel la parlamentarii PSD să voteze moțiunea de cenzură a opoziției, în acest fel, a subliniat Orban, având o șansă de a-și reabilita imaginea în fața opiniei publice.

”Până la momentul votului, aceste voturi și negocieri vor continua și vom cuantifica, la vot, câte voturi efective va avea moțiunea de cenzură. Parlamamentarii PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să își repare imaginea publică să se debaraseze de ultimii doi ani jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos și să își poată continua cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică. Depinde de conștiința individuală a fiecărui parlamentar dacă va ține cont de ceea ce vor românii sau dacă va rămâne sluga unui regim care face rău acestei țări”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv.

10.50 Deputatul a declarat, marți dimineață, la RFI. că parlamentarii PSD nu sunt obligați să rămână în bănci: ”Este opțiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva. Fiecare hotărăște dacă participă sau nu la vot, în primul rând. Este mai degrabă sarcina Opoziției să asigure cele 233 de voturi și probabil a găsi forma prin care să existe un cvorum. Tocmai de aceea, pentru cvorum, pentru a avea această moțiune discutată și votată astăzi, suntem acolo cu toții pentru a vedea cum își strânge Opoziția voturile necesare”.

10.00 Viorica Dăncilă a declarat, marți, că nu are emoții cu privire la moțiunea de cenzură și că are încredere în colegii din PSD și ALDE. Premierul a afirmat că nu va discuta cu Călin Popescu Tăriceanu înainte de votul moțiunii de cenzură.

„Nu am nicio emoție, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianță”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebat dacă va discuta cu parlamentarii din PSD sau cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, șeful Executivului a răspuns că nu mai este necesar.

„Nu cred că este nevoie. Sunt oameni încare am încredere. Oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate și astăzi vom vedea rezultatul”, a răspuns Dăncilă.

Știrea inițială. Camera Deputaților și Senatul vor dezbate și vota, marți, în plen reunit de la ora 14.00, moțiunea de cenzură prin care partidele de opoziție vor demiterea Guvernului Dăncilă. PSD a anunțat că va asigura cvorumul de ședință, însă nu va vota moțiunea, informează Mediafax.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori și deputați.

PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR au anunțat că vor susține demersul. Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a declarat, luni, că nu are emoții și că PSD va asigura cvorumul de ședință, însă nu va vota moțiunea de cenzură în plen.

În ceea ce privește ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moțiunea de cenzură, a anunțat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir. El a adăugat, miercuri, că urmează să fie stabilită o strategie la vot a parlamentarilor formațiunii.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD de săptămâna trecută, că le-a transmis colegilor că cei care vor vota la moțiunea de cenzură riscă să fie excluși din partid de către organizațiile din care provin.

Moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă și citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Textul moțiunii de cenzură face referire la eșecul organizării alegerilor, situația din Valea Uzului, dar și încercările repetate de emitere a ordonanțelor de urgență pe justiție.

“Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, se arată în textul moțiunii.

Moțiunea PNL, sub numele “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”, are un mesaj adresat direct premierului.

“Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră”, arată partidele de opoziție în textul moțiunii de cenzură.

Liderii Opoziției sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care își doresc în continuare ordonanțe favorabile pe justiție.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele