Doi canadieni, arestați în China pentru spionaj

42
2 minute de lectură

Autoritățile chineze au arestat oficial doi canadieni care fuseseră reținuți în urmă cu cinci luni sub suspiciunea de spionaj, decizie ce ar putea tensiona și mai mult relațiile între Ottawa și Beijing.

Fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor au fost reținuți la 10 decembrie fiind acuzați că ar fi furat „informații sensibile“ începând cu 2017, relatează CNN.

Reținerea celor doi a venit la scurt timp după arestarea în Vancouver a directorului financiar al Huawei și totodată fiica fondatorului companiei, Meng Wanzgou, decizie ce a înfuriat Beijingul și a declanșat o criză diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang, a precizat că măsura arestului celor doi canadieni a fost aprobată de „autoritățile juridice chineze“ și a cerut Canadei să înceteze „comentariile iresponsabile cu privire la respectarea legii în China“.

„Michael Kovrig a fost arestat recent pentru spionarea secretelor de stat în beneficiul unor entități străine iar Michael Spavor a fost arestat pentru furtul secretelor de stat pe care, de asemenea, le-a pus la dispoziția unor entități străine“, a spus sursa citată.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a cerut anterior eliberarea imediată a celor doi canadieni, susținând că reținerea lor este „arbitrară“.

Decizia Chinei de a-i aresta pe cei doi a fost interpretată în Canada drept o răzbunare pentru măsura arestării lui Meng Wanzhou.

Meng a fost arestată la 1 decembrie, 2018, în Vancouver, la cererea Statelor Unite, care au acuzat-o de încălcarea embargoului impus Iranului.

Guvernul chinez a protestat în mod repetat pretinzând că măsura detenției este motivată politic.

Meng este în prezent sub arest la domiciliu în timp ce Canada analizează cererea de extrădare înaintată de Statele Unite.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele