SUA anunță un embargo total asupra Venezuelei

69
2 minute de lectură

Președintele american, Donald Trump, a anunțat că Statele Unite vor extinde sancțiunile impuse Venezuelei cu un ordin executiv ce va instaura un embargo economic total împotriva țării sud-americane, relatează CNN.

Embargoul presupune blocarea bunurilor Guvernului venezuelan și a entităților asociate acestuia, interzicând orice tranzacții economice, cu excepția celor scutite în mod explicit de la aplicarea sancțiunilor. Excepțiile includ afaceri oficiale ale Guvernului federal și tranzacțiile legate de furnizarea ajutorului umanitar.

Ordinul executiv marchează o înăsprire a măsurilor deja severe impuse de Statele Unite Guvernului venezuelan de la debutul crizei economice și politice, la începutul anului.

„Am stabilit că este necesară blocarea proprietăților Guvernului venezuelan în contextul continuării uzurpării puterii de către regimul ilegitim al lui Nicolas Maduro, al abuzului la adresa drepturilor omului, al arestărilor arbitrare și al detenției cetățenilor venezuelani, al îngrădirii libertății presei și a încercărilor de a submina autoritatea președintelui interimar Juan Guaido și a Adunării Naționale Venezuelane, aleasă în mod democratic“, a explicat liderul de la Casa Albă, într-o scrisoare adresată Congresului.

Criza din Venezuela a fost declanșată de câștigarea de către Maduro a unui nou mandat de șase ani, într-un scrutin considerat de către mulți a fi fost fraudat.

La începutul anului, liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar. Deși unele țări, între care China și Rusia, îl susțin pe Maduro ca urmare a alegerilor, Trump este unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Guaido.

„În rolul său de singură aripă a autorității aleasă de poporul venezuelan, Adunarea Națională a invocat Constituția declarându-l ilegitim pe Nicolas Maduro, președinția fiind astfel vacantă. Poporul venezuelan a luat curajos atitudine împotriva lui Maduro și a regimului său, cerând libertate și respectarea legii“, spunea Trump la începutul anului, recunoscând legitimitatea lui Guaido ca președinte interimar.

Sancțiunile impuse de Națiunile Unite asupra companiei naționale de petrol din Venezuela au accelerat colapsul economic al țării și au provocat o undă de șoc pe piața globală a energiei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele