Donald Tusk încurajează electoratul britanic să nu renunțe la împiedicarea procesului Brexit

22
2 minute de lectură

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a transmis miercuri electoratului britanic să nu renunțe la blocarea Brexit-ului, în contextul alegerilor generale de pe 12 decembrie din Marea Britanie care ar putea schimba finalitatea procesului, relatează site-ul postului BBC, preluat de Mediafax.

Oficialul european a avertizat, în cadrul unui discurs pentru College of Europe, în Bruges, asupra riscului impus de procesul Brexit, care ar putea marca „adevăratul sfârșit al Imperiului Britanic”, transformând Marea Britanie într-un „jucător de ligă secundă”.

„Brexitul ar putea să se întâmple la începutul anului viitor. (…) Am făcut orice mi-a stat în putință pentru a evita scenariul confruntațional fără acord și pentru a extinde timpul de reflectare și de posibilă schimbare a inimii britanicilor”, a declarat Donald Tusk. „Alegerile din Marea Britanie au loc într-o lună. Pot fi lucrurile încă schimbate? (…) Singurele lucruri care îmi vin în minte astăzi sunt pur și simplu: Nu renunțați!”, a adăugat oficialul european.

Donald Tusk își va termina mandatul, conform programului, în decembrie, după o perioadă de cinci ani.

Intervenția liderului de la Bruxelles vine în contextul declarațiilor făcute de prim-ministrul britanic în exercițiu, Boris Johnson, care susține că Parlamentul de la Londra este „paralizat” și că acesta a refuzat să „onoreze mandatul oamenilor și să realizeze Brexit”.

Boris Johnson speră la obținerea unei majorități parlamentare în urma scrutinului din 12 decembrie, astfel încât să-i poată permite acestuia retragerea statului britanic din Blocul comunitar pe 31 ianuarie, prin intermediul acordului negociat cu liderii de la Bruxelles.■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele