Dosarul de mare corupţie privind retrocedarea ilegală a 40.000 ha de pădure se va judeca de la zero

131
5 minute de lectură
Foto: Pixabay

Dosarul de mare corupţie în care sunt judecaţi foşti deputaţi, un fost ministru al Justiţiei, funcţionari şi doi foşti magistraţi, legat de modalitatea nelegală de retrocedare a aproape 40.000 de hectare de pădure, se va judeca de la zero după patru ani de la trimiterea în judecată.

Această situaţie vine pe fondul deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR), care a stabilit în data de 3 iulie a acestui an că există un conflict de natură constituţională între Curtea supremă şi Parlamentul României, în sensul în care judecătorii instanţei nu aplică un articol dintr-o Lege emisă de Parlament.

Mai precis, CCR a stabilit că instanţa supremă nu ar fi aplicat în conformitate cu Constituţia României articolul 29 din Legea 78 din 2000, articol ce prevede că la instanţa supremă trebuie să existe complete de fond specializate pentru judecarea faptelor de corupţie.

Totodată, Curtea Constituţională a mai stabilit şi ce au de făcut judecătorii ICCJ pentru a intra în acord cu decizia pe care a dat-o respectiv să considere nule actele şi deciziile făcute în dosarele judecate de complete de trei nespecializate iar aceste cauze indiferent de starea în care se află să fie trimise la judecarea de la zero.

Patru ani de judecată şterşi cu buretele

După patru ani de judecată şi după ce a ieşit motivarea CCR privind această decizie, completul de cinci judecători de la instanţa supremă care analiza apelurile procurorilor DNA, dar şi pe cele ale celor condamnaţi prin prima decizie, au luat în discuţie efectele deciziei CCR şi calea de urmat în privinţa dosarului.

Procurorul DNA a fost de acord cu o solicitare din oficiu a unora dintre cei cinci magistraţi ai ICCJ, aflaţi în majoritate, de a transmite mai multe întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind necesitatea aplicării deciziei CCR.

Avocaţii celor din dosar s-au opus şi au arătat că decizia CCR trebuie respectată aşa cum este prevăzut în legislaţia internă a ţării iar dosarul trimis pentru judecare la un complet specializat în fapte de corupţie de la Curtea de Apel Braşov.

Competenţa noii instanţe este atrasă de faptul că, în dosar, niciunul dintre inculpaţii trimişi în judecată nu mai au calitate de deputat sau senator astfel că nu mai este competentă Curtea Supremă.

După deliberări, cei cinci judecători au admis apelurile părţilor civile din dosar, respectiv a statului român şi a Alinei Suciu, au desfiinţat prima decizie din dosar şi au dispus ca acesta fie judecat de la zero de Curtea de Apel Braşov.

În acest dosar, în luna mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc primise doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fostul deputat PSD Ioan Adam – doi ani de închisoare cu executare, iar fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, primise doi ani cu suspendare.

Totodată au mai fost condamnaţi la acel moment Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – doi ani de închisoare cu suspendare, Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – trei ani de închisoare cu executare şi Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – trei ani de închisoare cu executare.

Prin aceeaşi decizie din 2018, Curtea Supremă a stabilit achitarea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva.

Dosarul retrocedărilor de pădure a fost trimis în judecată în ianuarie 2015.

În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a admis în fața judecătorilor că este vinovat de ce îl acuză procurorii DNA şi a povestit că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure.

În schimbul intervenţiei, el urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său, Andrei.

Fostul deputat Hrebenciuc este judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor.

În acest dosar, fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, în vreme ce fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor.■

Urmăriți-ne și pe Facebook!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele