Dostoievski? Sau Tolstoi?

Cu siguranță, ați fost și dumneavoastră puși în situația să alegeți între două variante. Între A și B. Care A și B pot fi două femei, în caz că sunteți bărbat sau lesbiană. Sau doi bărbați, în situația în care sunteți femeie sau homosexual. Sigur, se spune frecvent că de fapt nu alegi, ci ești ales și că de fapt te alege alegerea însăși, dar astea sunt filosofii de bodegă de care e bine să ne ferim. Logica aristotelică ne spune limpede că noi suntem cei care alegem, iar faptul că alegerea noastră e influențată de terți nu înseamnă că ei aleg pentru noi. Eu mi-am propus în acest articol să aleg între Tolstoi și Dostoievski. Doi scriitori importanți pentru modernitatea noastră culturală, pe care i-am cam uitat și din care mai cităm sporadic când vrem să părem inteligenți.

Câți mai sunt în stare să numească zece personaje din „Război și pace” sau șase din „Frații Karamazov”? Cei doi mari scriitori au fost contemporani, doar că Dostoievski a trăit strict în secolul al 19-lea, iar Tolstoi a prins și 12 ani din secolul 20. Dostoievski era cu șapte ani mai în vârstă. Tolstoi era într-un fel băiat de bani gata.Taică-su era un boiernaș ușor scăpătat, dar care i-a lăsat o moșie la Iasnaia Poliana. În tinerețe, Tolstoi mergea la prostituate și juca la ruletă. După care, scria în jurnal cât de rău îi pare de ce a făcut. Problemele de conștiință și le regla pe hârtie. După care, o lua de la capăt. Dostoievski nu venea dintr-o familie la fel de bogată material. Spiritual însă, se distanța de colegul lui de celebritate, Lev Nikoleaevici. Străbunicul fusese protopop, iar bunicul, preot. Doar tatăl rupe un pic ritmul și fuge de preoție, alegând medicina. Alege însă și pentru tânărul Feodor o carieră științifică. Doar că acesta o dă pe literatură. Nu știm cât de mult au făcut pentru religie cei doi strămoși ai lui Dostoievski.

Știm însă că scriitorul nostru a rostit cea mai creștină frază care se poate rosti vreodată: „Dacă mi s-ar demonstra matematic și fără putință de tăgadă că adevărul nu este la Hristos, m-aș lepăda de adevăr și aș rămâne cu Hristos”. Tolstoi l-a descoperit și el pe Hristos, în felul lui. Dimineața, îl iubea, și seara, se îndoia un pic de El. Îi cerea lucruri imposibile și când nu le primea, dădea vina pe Hristos. Când le primea, își asuma toate meritele. Tolstoi era gelos fără motiv. Dostoievski n-avea vreme să fie gelos. Tolstoi a avut 15 copii, dintre care trei au murit prematur. Prin urmare, și-a cam istovit nevasta și nu înțeleg când dracu a mai avut timp să fie și gelos. Dostoievski a avut trei copii, dintre care doi au murit prematur. Le-a iubit enorm pe cele două soții și nu le-a reproșat niciodată nimic. Singurul viciu pe care l-a avut era jocul la ruletă. Dar asta, pentru că tot timpul era urmărit de creditori, ca și Balzac, și voia să câștige bani că să-și poată termina romanele.

A stat mai toată viața cu chirie, însă avea o pretenție: fereastra camerei în care dormea să dea înspre o biserică. Tolstoi n-avea nevoie de biserică la vila lui de la Iasnaia Poliana. Își ridicase propriul mausoleu, în care n-a mai fost, până la urmă, înmormântat. După lungi frământări pseudoreligioase, a ajuns să creadă că Isus a fost un moralist simpatic care a venit pe lume că să-i învețe pe oameni câteva principii etice pe care, dacă ne uităm înapoi în istorie, orice filosof cu scaun la cap le-a susținut fără să facă vreo minune și fără să învie a treia zi.

Tolstoi iubea cu emfază, făcea yoga că să se mențină în formă și se juca cu moartea teoretic, privind-o prin ochii personajelor lui (vezi Ivan Ilici). În realitate, era sănătos tun și a murit din cauza propriei prostii. Dostoievski iubea simplu, a văzut moartea cu ochii (a scăpat de execuție în ultimul moment) și a fost toată viața bolnav de epilepsie.

Întâmplarea face ca ambii mari scriitori să moară din motive pulmonare. Tolstoi a prins o pneumonie fiindcă a plecat că boul de acasă, supărat pe nevastă-sa. Dostoievski se stinge în brațele soției din cauza unui infarct pulmonar. Tolstoi nu s-a spovedit și nu s-a împărtășit, crezându-se mesager divin asemenea lui Hristos. Dostoievski s-a spovedit și s-a împărtășit, cerându-i iertare celui pe care l-a iubit mai mult decât pe adevărul însuși. Știu că alegerile sunt grele. Dar în acest caz mie nu mi se pare chiar așa de dificil. Ziceți! Tolstoi? Sau Dostoievski?

Comentarii