Varșovia, între literatură, muzică și istorie

66
6 minute de lectură

Polonia este o altă țară ce și-a sărbătorit anul acesta 100 de ani de la independență (pe 12 noiembrie a.c.). O țară frumoasă, cu locuri minunate de vizitat, cu o istorie spectaculoasă și cu o cultură impresionantă. Varșovia este capitala acesteia și, în același timp, este un loc pe care puteți să îl notați pe lista cu orașe de vizitat. Și dacă ne însușim unul dintre citatele unuia dintre cei mai mari prozatori ai Poloniei și câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905, și anume că „fericirea este întotdeauna acolo unde o găsește omul” (H. Sienkiewicz), nu vom ști niciodată ce putem întâlni aici.

Unul dintre cele mai cunoscute muzee din Varșovia, Warsaw Rising Museum, urmărește istoria răscoalei împotriva ocupației germane din 1944, prin trei tipuri de reprezentări, de la fotografie la arhive de filme și la conturi personale. Parterul ilustrează împărțirea Poloniei între Germania nazistă și Uniunea Sovietică în 1939 și trece prin evenimentele majore ale celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce la etajul al 2-lea este reliefat începutul revoltei în 1944. Cea mai mare expoziție, o reproducere în mărime naturală a aeronavei Liberator, care a fost folosită pentru aprovizionarea insurgenților, acoperă mare parte a primului etaj. Poveștile martorilor oculari ai evenimentelor din august și septembrie 1944 sunt prezentate într-una dintre sălile muzeului. Aceste înregistrări au provenit din arhiva audiovizuală a Istoriei Muzicale a Muzeului din Varșovia. Un cinematograf prezintă filme pe un ecran panoramic, în timp ce în galeria de la mezanin sunt afișate diverse expoziții. Turnul Muzeului este o atracție deosebită, cu vedere înspre Parcul Libertății și înspre oraș.

Palatul Regal este un edificiu masiv de cărămidă, o copie a originalului distrus de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și care a fost la început o fortăreață din lemn a conducătorilor Mazoviei în secolul al XIV-lea. Apogeul și l-a atins la mijlocul secolului al XVII-lea, când a devenit una dintre cele mai splendide reședințe regale din Europa. Ulterior a slujit țarilor ruși și, în 1918, după ce Polonia și-a redobândit independența, a devenit reședința președintelui. 

Printre atracțiile castelului se numără Marele apartament și magnifica Sală de Adunare, care a fost restaurată în decursul secolului al XVIII-lea. Pictura tavanului enorm, The Disentanglement of Chaos, este o creație postbelică a lui Marcello Bacciarelli. Fața regelui apare, de asemenea, într-un medalion de marmură deasupra ușii principale, flancat de figurile alegorice ale Păcii și Justiției. Holul principal a fost conceput de rege ca panteon național; cele șase pânze uriașe (originale) prezintă scene importante din istoria poloneză. 

Printre minunile Poloniei, dincolo de frumoasele locuri și obiectivele turistice, se află și compozitorul și pianistul Fryderyk Chopin, cunoscut pentru partiturile sale pentru pian. Chopin avea harul de a compune o muzică expresivă, subliniind emoții și trăiri dintre cele mai puternice.

Misiunea Muzeului Fryderyk Chopin este de a cultiva memoria marelui compozitor și de a pune la dispoziția publicului larg informații despre viața și munca sa. Scopul muzeului este de a colecta informații, precum și de a oferi o experiență artistică de înaltă calitate. Muzeul este, în primul rând, o instituție în memoria lui Fryderyk Chopin. Planul pe termen lung al muzeului este de a ajuta la captarea conștiinței sociale a identității sale, ca instituție unică europeană care leagă cunoașterea de artă.

În centrul orașului vechi se găsește Piața Orașului Vechi, care este cea mai frumoasă piață din Varșovia. Este căptușită cu case înalte, care prezintă un amestec fin de elemente ale Renașterii, Barocului, ale stilului gotic și al celui neoclasic; cu excepția câtorva fațade, toate casele au fost reconstruite după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru gurmanzi, Varșovia pune la dispoziție o bucătărie pe măsură, iar Warszawa Wschodnia este unul dintre fabuloasele restaurante care servesc o interpretare modernă a bucătăriei poloneze cu influențe franceze. Există un meniu cu opt feluri de mâncare pentru doar 150 zł, iar bucătăria este deschisă 24 de ore. Zapiekanka este cel mai cunoscut meniu polonez fast-food. Este un sandviș prăjit, făcut din jumătate de baghetă. În anii ’70, în timpul austerității regimului comunist, era de obicei acoperită doar cu ciuperci, brânză și ketchup. Astăzi, pe lângă tipul tradițional, există multe alte variante.

Dacă veți alege să vă cazați pe partea estică a râului, Galeria Sztuki este  cafenea-bar și magazin de antichități, care servește unele dintre cele mai bune cafele din oraș, cât și unele dintre cele mai bune vinuri.

Inițial construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, Hala Mirowska a fost cea mai mare piață din oraș până în cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost distrusă. A fost apoi reconstruită în anii ’50 și astăzi încă servește ca o piață alimentară ecologică.

Nu este neapărat o destinație turistică, însă aici veți experimenta atmosfera autentică a unei piețe cu produse alimentare din Varșovia din 1990, veți găsi cele mai proaspete fructe, legume și ouă, cea mai uimitoare pâine, cea mai bună carne și cea mai dulce miere. De asemenea, veți gusta delicatese poloneze, cum ar fi kabanos (mezeluri afumate uscate), oscypek (brânză afumată din munți) sau śledź (hering tradițional marinat în sute de moduri diferite).

O experiență pe care cred că oricine și-ar dori să o poată avea este o călătorie înapoi în timp pentru prețul uneia cu autobuzul (1 $).

Pătrunderea în Fotoplastikon din Varșovia este o adevărată experiență în timp. Pe măsură ce intrați în camera minusculă care găzduiește mașina – înainte de a vă arunca ochii pe vizor – veți fi transportați rapid înapoi în timp. Fotoplastikon este o mașină stereoscopică, cu o colecție de mai mult de șapte mii de imagini 3D. Aceste imagini au fost surprinse de sute de fotografi și jurnaliști, care au fost trimiși în întreaga lume pentru a descrie toate acele locuri îndepărtate pe care oamenii obișnuiți nu și le puteau permite să le vadă. De asemenea, merită menționat că aceasta este cea mai veche mașină de lucru. 

Însă Varșovia înseamnă multe alte obiective ce nu trebuie ratate, minunate piețe, muzee și frumoase locuri de promenadă. Fie că veți alege să îl vizitați vara, fie iarna, orașul vă va duce cu gândul la o lume în care totul are un ideal. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele