Sărmanul domn Orlando

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

La o conferință care își propunea să dezbată o temă deja mult-discutată, cea privind criza forței de muncă, ministrul finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a ținut neapărat să iasă, din nou, în evidență. Ministrul finanțelor a propus ca o soluție a rezolvării crizei forței de muncă din România să fie, în esență, restricționarea mișcării muncitorilor români sau europeni în Uniunea Europeană. Adică, mai precis, propunerea este aceea ca lucrătorii români în țările europene să nu poată sta mai mult de cinci ani într-o țară a UE. După cinci ani, muncitorul va fi nevoit să părăsească statul în care a lucrat, având două opțiuni: să se mute în altă țară europeană și să lucreze acolo sau să revină în țara de origine.

Ideea a întors țara pe dos. Toată lumea a fost fie contrariată, fie de-a dreptul revoltată. Am ascultat de mai multe ori ce a spus ministrul Teodorovici și am sperat că a fost o greșită înțelegere. Dar nu este așa. Ministrul a spus chiar acest lucru, a prezentat ideea și a susținut-o.

Primul impuls este acela de a spune că o astfel de normă îngrădește libera circulație a forței de muncă. Culmea este că lucrurile nu stau sută la sută așa, în sensul că o idee de acest tip se strecoară printre principiile libertății de mișcare a forței de muncă, prin prisma termenului de cinci ani. Ceea ce pune în altă lumină propunerea dlui Teodorovici, în sensul că pare o idee care nu a apărut spontan, ci una care a fost bine gândită și pregătită.

În al doilea rând, propunerea are un iz european. Ea nu îi vizează doar pe muncitorii români, ci, teoretic, și pe cei polonezi, maghiari sau cehi. Nu este deloc clar dacă propunerea a fost agreată cu unele state europene sau este doar o invenție românească. Ceea ce știm este că ideea lui Eugen Teodorovici este profund împotriva principiilor europene, care prevăd libera mișcare a capitalurilor, a mărfurilor și a forței de muncă, dar poate fi vândută ca o posibilă soluție la criza forței de muncă din România.

Două lucruri mă îngrozesc referitor la propunerea lui Orlando. Primul nu este că a putut să spună acest lucru, ci faptul că a putut să îl gândească. Mai mult chiar, pare a fi o idee pregătită cu atenție.

Al doilea lucru care mă îngrijorează este că ideea a fost prezentată și în fața omologilor săi europeni, miniștri de finanțe. Cel puțin, așa susține Orlando Teodorovici. Este de neimaginat că o astfel de idee va putea fi agreată de țările Uniunii Europene. Dintr-un motiv simplu, și anume acela că nici măcar Brexitul nu a făcut Europa să renunțe la principiul libertății de mișcare a persoanelor.

Au, într-adevăr, idei și țările membre, precum Austria, de exemplu, care dorește să plătească alocația pentru copii, care nu sunt prezenți pe teritoriul țării, nu la valoarea din Austria, ci la cea a statului de rezidență. O idee care are măcar o logică economică. Statele europene dezvoltate își rezolvă altfel problema lipsei de forță de muncă, uneori cu efecte complicate, precum decizia Angelei Merkel privind deschiderea graniței pentru imigranți, dar nu se gândesc niciodată la blocarea propriilor cetățeni să lucreze în Europa.

Dar propunerea lui Eugen Teodorovici este, în mod paradoxal, și nepopulară în țară, întrucât vizează milioane de români plecați din țară în Europa și familiile lor.

A fost trecută cu vederea explicația pe care o aduce ministrul finanțelor pentru propunerea sa, și anume diferența de dezvoltare dintre Europa de Est și cea de Vest.

Recent, a avut loc o conferință pe această temă, la care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a pledat pentru o creștere economică sustenabilă ca soluție de reducere a decalajelor. Isărescu a ținut să reamintească faptul că Tratatul de la Maastricht prevede explicit criteriul de durabilitate a convergenței. Profesorul universitar Bogdan Murgescu explică sursa decalajelor de dezvoltare între țări: primul salt a fost făcut odată cu procesul industrializării, la începutul secolului trecut, dar decalajele sunt date și de tipul de politici publice practicate de diferite state.

Înainte să facă propuneri de limitare a accesului forței de muncă în Europa, Teodorovici ar trebui să se întrebe cât de sustenabilă este creșterea economică pe care a creat-o politica bugetară pe care a girat-o, o politică a deficitelor mari, a creșterilor de salarii bugetare și de majorare a pensiilor, în timp ce investițiile publice sunt la un nivel scăzut.

Uniunea Europeană a creat un mecanism de reducere a decalajelor, și anume fondurile europene. Eugen Teodorovici știe foarte bine acest lucru, întrucât a lucrat o bună parte a carierei sale în administrație în domeniul fondurilor europene, ajungând până la rangul de ministru. În loc să găsească soluții de creștere a fondurilor europene, ministrul finanțelor vine cu propuneri năstrușnice privind libera circulație a forței de muncă în Europa.

Orlando Teodorovici va prezida, de la 1 ianuarie 2019, comisiile financiare ale Uniunii Europene. El va defini prioritățile și va face agenda europeană în materie de finanțe publice. Ultimii ani ne arată că dl Orlando este un izvor nesecat de idei pe care le va lansa, de data aceasta, la nivel european. Vă dați seama ce o să se mai distreze Europa.

Comentarii