Douăzeci și patru de state UE, inclusiv România își doresc infrastructură cuantică

41
2 minute de lectură

Pe 27 februarie, la Bruxelles, patru state membre ale UE (România, Austria, Bulgaria, Danemarca) au semnat declarația de cooperare privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), care a fost inițial lansată în cadrul Adunării digitale în iunie 2019.

Această evoluție, împreună cu semnătura Cehiei luna trecută, aduce numărul de țări care au aderat la această inițiativă la 24. Sprijinite de Comisie și de Agenția Spațială Europeană, statele au convenit să exploreze construirea acestui tip de infrastructură în întreaga Europă, cu scopul de a stimula capacitățile europene în domeniul tehnologiilor cuanticeal securității cibernetice și al competitivității industriale.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat: „Semnăturile care au avut loc în această săptămână demonstrează importanța atribuită de către statele membre pentru dezvoltarea unei infrastructuri de comunicare cuantică în Europa. Acest proiect este esențial pentru suveranitatea tehnologică a UE; va pregăti următoarea generație de sisteme de securitate a comunicațiilor cu criptare securizată cuantic, pornind de la proprietăți de inseparabilitate cuantică. O astfel de cooperare europeană va fi esențială pentru ca UE să poată fii un actor global important în domeniul tehnologiilor cuantice.”

Țările semnatare vor lua în considerare posibilitatea de a construi o astfel de infrastructură europeană (QCI) în următorii 10 ani. Obiectivul final este ca această infrastructură să devină coloana vertebrală a internetului cuantic al Europei, conectând calculatoare cuantice, simulatoare și senzori pentru a distribui informații și resurse în mod securizat în întreaga Europă. 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele