Dragnea și/sau Tăriceanu?

132
8 minute de lectură
Liviu Dragnea la secția de votare 26 mai. Foto Bogdan Cristel

Cinci ani s-au scurs și România are în frunte, e drept, într-o formă sensibil diferită, tot o alianță social democrato-liberală, așteptată să dea un candidat sau poate doi la alegerile prezidențiale. În cazul cuplului Ponta-Antonescu, românii au știut până aproape de scrutin că liberalul va fi candidatul la Cotroceni. În cel al cuplului Dragnea-Tăriceanu domnește încă misterul, dar semnele că ei își conturează profilul de prezidențiabili sunt tot mai evidente.

Unde suntem

După ce inițial declara sus și tare că nu va candida, Liviu Dragnea a ajuns la faza în care spune că nu exclude nimic. Surse din interiorul partidului , în frunte cu Gabriela Firea, au tot susținut de-a lungul timpului că, de fapt, candidatura lui Dragnea e clară. Își va permite PSD, chiar și după niște eșecuri răsunătoare, să nu aibă candidat propriu pentru Cotroceni? Data trecută, în cazul USL, s-a văzut că nu…

Cel mai titrat lider de partid de pe scena politică actuală, Călin Popescu Tăriceanu, a preferat să tot amâne discuția și să nu scormonească, momentan, animozitățile pe această temă sensibilă. A făcut totuși public faptul că se gândește serios să candideze.

Deocamdată, ambele partide, și PSD, și ALDE, vorbesc doar de varianta candidatului comun.

Întrebat despre candidatura la prezidențiale, Liviu Dragnea dădea de înțeles că principalul criteriu de alegere a candidatului comun PSD-ALDE va fi capacitatea de a-l scoate din joc pe Klaus Iohannis. „Iau în calcul varianta ca din partea PSD-ALDE să candideze candidatul cu cele mai mari şanse pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă 5 ani. Obiectivul meu major e să nu mai fie Iohannis sau cine ştie ce altă invenţie securistoidă şi nu numai din interior”, a spus Dragnea.

Recent, și Călin Popescu Tăriceanu a încercat să tempereze elanul anunțului candidaturii. „Decizia privind candidatura mea la Președinția României nu se ia când anunță propaganda altor state și presa care dezvoltă astfel de manipulări”.

Dacă cei doi lideri, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, încă teoretizează, colegii lor vorbesc deschis. Mai ales prin doamne…Europarlamentarul Norica Nicolai declara recent că, fără doar și poate, Călin Popescu Tăriceanu are cel mai potrivit profil de candidat la președinție. De cealaltă parte, Olguța Vasilescu îi dă prima șansă lui Liviu Dragnea.

Ca între parteneri și nu numai…

Pe lângă solidaritatea în lupta declarată împotriva statului paralel, prin vara anului trecut, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut primele poziționări, în mod evident diametral opuse. Ironia sorții, totul a pornit tocmai de la omul pe care își propun să îl răpună, împreună sau unul contra celuilalt la alegeri: președintele Iohannis. Liderul PSD lansa avertismente peste avertismente și anunța că președintele trebuie suspendat. Dădea, totodată, de înțeles că el e pregătit pentru un asemenea demers, dar că mai trebuie să vrea și restul coaliției… Care rest al coaliției, în frunte cu Tăriceanu, avea reticențe majore. Atunci a fost momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a îmbrăcat pentru prima oară haina de parte rațională, cumpănită și cu orizont larg al coaliției. Liderul ALDE invoca riscurile unei suspendări, imprevizibilitatea efectelor, dar ceva încă și mai important: faptul că România se pregătea să preia președinția rotativă a Consiliului UE și, prin urmare, se cereau decizii prudente, spre binele general al țării. Suspendarea nu s-a mai făcut, dar Călin Popescu Tăriceanu a continuat pe această linie, ori de câte ori a avut ocazia.

Ca de exemplu în toamnă, când făcea apel la responsabilitate și echilibru, avertizând că lupta politică dăunează grav… președinției românești la Consiliul Uniunii Europene.
„În condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie”, scria Tăriceanu pe Facebook. Iritat, Liviu Dragnea i-a cerut socoteală. „Eu trebuie să primesc răspuns, şi o să îl primesc, nu eu personal, ci partidul, la afirmaţia care se referă la incapacitatea României de a gestiona preşedinţia Consiliului UE, asta mi se pare o afirmaţie foarte serioasă şi dacă există argumente, vreau să le discutăm, dacă nu există, trebuie să nu mai folosim această expresie pentru că nu există niciun motiv, Guvernul este pregătit. Cred că e bine să nu ne jucăm cu vorbele”. Momentul a fost depășit și de această dată.

Se știe, politica externă e o parte importantă din activitatea președintelui României, așa că atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu fac eforturi să arate cât de bine pregătiți sunt în domeniu. Liviu Dragnea și-a intensificat ritmul diverselor întâlniri cu oficiali străini, a apăsat pedala prieteniei cu Israelul și a încercat să întrețină imaginea unei apropieri de președintele Trump. Experiența îl avantajează însă pe Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, lider cu relații în mediul diplomatic, chit că, din cauza discursului la adresa Comisiei Europene, atmosfera s-a cam tensionat. În plus, flancat insistent de o jurnalistă străină, Liviu Dragnea mărturisea deunăzi că nu vorbește engleză. Colegul său de coaliție e fluent și în engleză, și în franceză. Și ar mai fi ceva…Liviu Dragnea dă rar spre deloc ochii cu oficialii de la Bruxelles veniți cu treburi la București. Călin Popescu Tăriceanu, în schimb, e cât se poate de prezent. Lucrurile au mers până într-acolo încât Liviu Dragnea a lipsit chiar de la celebra lansare oficială a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, de la Ateneu. Călin Popescu Tăriceanu a participat, s-a îmbrățișat și a conversat cu invitații de rang înalt de la Bruxelles… și și-a ținut discursul în engleză.

Dar poate cea mai evidentă distanțare dintre cei doi lideri, dar mai ales a celor două partide ale coaliției, se vede în abordarea pe Ordonanța 114. În fața valului de nemulțumiri din mediul economic și nu numai, Călin Popescu Tăriceanu s-a comportat…ca un președinte mediator. I-a invitat la discuții pe marii actori vizați de ordonanță, le-a spus cum vede lucrurile, în anumite direcții destul de diferit de guvern. A dat ca aproape sigură eliminarea taxei de 2 la sută pe cifra de afaceri a companiilor energetice, fapt ce a declanșat contre dure cu ministrul finanțelor. Cum Eugen Teodorovici le-a transmis celor care speră că ordonanța va fi modificată că speră degeaba, Tăriceanu i-a transmis și el ministrului să își vadă de ale lui, pentru că nu se pricepe la energie. „Ministerul Energiei e condus de un liberal!”, i-a reamintit șeful ALDE ministrului social-democrat. Tăriceanu a discutat și cu bancherii, și cu alți oameni de afaceri. Ordonanța nu va fi sub nicio formă abrogată, a explicat el. Doar, poate, modificată pe ici, pe acolo, în punctele mai mult sau mai puțin esențiale, am adăuga noi, ceea ce se contabilizează.

Iată, așadar, primele tușe din tabloul desemnării candidatului/candidaților PSD și ALDE la președinție. Faptul că acele două partide merg la europarlamentare separat nu oferă nici un indiciu cu privire la evoluția discuțiilor, era un fapt cunoscut. După scrutinul europarlamentar de la sfârșitul lui mai începe partea cea mai interesantă. Va accepta Tăriceanu să nu candideze? După cum se poziționează, pare greu de crezut. Va accepta Liviu Dragnea să nu candideze, cu toate riscurile și avantajele pe care le incumbă o asemenea decizie? Răspunsurile nu sunt chiar așa departe…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele