Ekrem Imamoğlu este noul primar al Istanbulului

31
2 minute de lectură

Candidatul opoziției Ekrem Imamoğlu a fost declarat miercuri primar al orașului Istanbul, după finalizarea renumărării voturilor, în pofida apelului partidului președintelui Recep Tayyip Erdoğan, AKP, pentru reluarea alegerilor în cel mai mare oraș al Turciei.

Rezultatul final al alegerilor locale din 31 martie a arătat o victorie strânsă pentru Partidul Popular Republican (CPE – laic, de opoziție) în principalul centru economic al Turciei, punând capăt celor 25 de ani de când Istanbulul se află sub controlul Partidul AKP și a predecesorilor săi islamiști.

Pierderea este deosebit de dificilă pentru Erdoğan, care și-a lansat cariera politică în Istanbul în calitate de primar în anii 1990 și a triumfat în mai multe campanii electorale de când AKP a venit la putere în 2002.

Preluând oficial funcția după o campanie de luni de zile de retorică dură din partea partidului lui Erdoğan și la mai mult de două săptămâni de provocări și renumărări de voturi, Ekrem Imamoğlu a promis să lucreze pentru toate cele 16 milioane de locuitori ai orașului.

„Nu am renunțat niciodată, niciodată nu am renunțat la lupta noastră pentru democrație și drepturi“, a declarat el pentru susținătorii săi în fața primăriei din Istanbul. „Suntem conștienți de responsabilitățile noastre și de nevoile acestui oraș. Vom începe să muncim imediat“, a adăugat el.

Victoria la limită a lui Imamoğlu – numărul final de voturi fiind cu 13.000 mai multe decât ale contracandidatului său, fostul prim-ministru Binali Yıldırım, însemnând mai puțin de 0,2 puncte procentuale – a determinat mai multe provocări din partea AKP.

Marți, după 16 zile de apeluri și renumărări, AKP a cerut Înaltului Consiliu Electoral (YSK) să anuleze și să reorganizeze alegerile din Istanbul, semnalând nereguli. Aliații naționaliști MHP au făcut o cerere similară miercuri.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele