Embargo impus Georgiei. Putin închide “robinetul” cu turiști ruși

188
3 minute de lectură

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a interzis vineri companiilor aeriene ruse să opereze zboruri către Georgia, la o zi după ce vizita unui parlamentar rus la Tbilisi a dus la proteste masive în fața Parlamentului georgian, potrivit The Guardian, preluat de Mediafax.

Cotidianul britanic notează că interdicția va pune presiune asupra sectorului turistic din Georgia, în condițiile în care acest sector produce 7,6% din Produsul intern brut al acestei țări. Peste 1,4 milioane de turiști ruși au vizitat Georgia în 2018.

Putin a semnat decretul vineri seara și a declarat că suspendarea zborurilor este necesară pentru a proteja „siguranța națională a Federației Ruse”.

Potrivit decretului, companiile aeriene din Rusia nu vor mai avea dreptul să transporte cetățeni ruși către Georgia începând cu data de 8 iulie. Documentul sfătuiește agențiile de turism să nu le mai ofere turiștilor ruși oferte în Georgia.

Măsura luată de Vladimir Putin vine pe fondul protestelor de joi din capitala georgiană, Tbilisi, față de vizita unui parlamentar rus, Sergei Gavrilov, care a susținut un discurs în limba rusă în plenul Parlamentului Georgiei. Cel puțin 240 de persoane au fost rănite în urma acestor manifestații.

Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susținut un discurs din fotoliul președintelui Parlamentului georgian în fața unei adunări formate din mai mulți parlamentari din țări creștin ortodoxe.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta față de prezența acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia și Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaște ca fiind state independente.

Demisie cu ecouri la Moscova

Vineri, președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce 240 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de joi, motivate de un discurs susținut în plenul Parlamentului de către un parlamentar rus, informează BBC.

Protestatarii au cerut, printre altele, demisia lui Kobakhidze, pentru că i-ar fi permis parlamentarului rus Sergei Gavrilov să susțină un discurs în limba rusă din fotoliul președintelui Parlamentului.

Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susținut un discurs din fotoliul președintelui Parlamentului georgian în fața unei adunări formate din mai mulți parlamentari din țări creștin ortodoxe. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta față de prezența acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia și Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaște ca fiind state independente.

Sergei Gavrilov a participat la o reuniune a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, o organizație înființată de Parlamentul grec în 1993 pentru a întări legăturile dintre parlamentarii din țările ortodoxe. Parlamentarii georgieni din opoziție au chemat cetățenii să protesteze, ca răspuns la decizia parlamentarului rus de a susține un discurs din fotoliul președintelui Parlamentului.

Gavrilov a susținut discursul în limba rusă, fapt care a generat și mai multă nemulțumire printre protestatari. Manifestanții au cerut demisia președintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze, dar și a altor oficiali.

Președintele țării, Salome Zurabishvili, a declarat că Rusia este „un dușman”, acuzând că Moscova ar fi încercat să agite manifestanții.

Kremlinul a condamnat protestele de la Tbilisi, susținând că reprezintă „o provocare rusofobă”. Ministerul rus de Externe a acuzat opoziția din Georgia că încearcă să împiedice o îmbunătățire a relației dintre cele două state.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele