Energia eoliană offshore, soluția viitorului apropiat

489
2 minute de lectură

Turbinele eoliene instalate pe mări și oceane ar putea genera energie electrică suficientă pentru a alimenta toate locuințele și sediile de companii din întreaga lume, potrivit unui raport publicat vineri, citat de CNN.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA), cu sediul la Paris, a publicat rezultatul a ceea ce descrie a fi „cel mai cuprinzător studiu global“ referitor la vântul oceanic realizat vreodată, într-un efort ce a presupus o analiză pe mii de kilometri.

Potrivit raportului, un trilion de dolari ar putea fi investit până în 2040, în condițiile în care costurile și suportul guvernamental încurajează instalarea de turbine de mari dimensiuni și platforme plutitoare ce permit operarea în larg.

„Energia eoliană offshore furnizează în prezent doar 0,3% din energia electrică globală, însă potențialul său este unul vast. Tot mai mult din acest potențial este mai ușor accesibil, însă guvernele și industria mai au multe de făcut pentru ca aceasta să devină o sursă principală de energie“, a declarat editorul executiv al IEA, Fatih Birol, prin intermediul unui comunicat.

Implicarea guvernamentală și investițiile ar putea permite implementarea de noi tehnologii ce ar putea include platforme plutitoare ce ar permite instalarea de turbine la distanțe mult mai mari de țărm.

Conform raportului, chiar și numai instalarea de turbine apropiate de țărm ar asigura peste nivelul de consum la nivel mondial. Însă potențialul maxim al energiei eoliene offshore este de peste 120,000 de gigawati sau de 11 ori cererea de energie electrică estimată pentru 2040, deși estimarea nu include dificultățile transmiterii și stocării energiei generate.

Totodată, energia eoliană va fi capabilă să satisfacă cererea tot mai mare de energie curată, pentru reducerea emisiilor de carbon.

În Uniunea Europeană, de exemplu, energia eoliană offshore se va cvadrupla până în 2030 și va deveni principala sursă de energie electrică până-n 2040. Ritmul de creștere al acestei surse de energie va depăși creșterea cererii, surplusul putând fi utilizat la producerea hidrogenului care, la rândul său, va reduce emisiile de carbon.

Energia eoliană offshore ar putea astfel să ducă la respectarea termenilor stabiliți, în 2015, în acordul climatic de la Paris, iar țările care vor încuraja dezvoltarea de ferme eoliene vor culege și roadele acestei industrii. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele