Erdogan cere “susținere concretă” din partea NATO în conflictul sirian

28
3 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Alianţa Nord-Atlantică va continua să ajute Turcia prin diverse modalităţi, inclusiv cu sisteme antirachetă, a declarat luni seară secretarul general Jens Stoltenberg, în contextul în care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut “susţinere concretă” în conflictul din Siria.

Turcia solicită Alianţei Nord-Atlantice “susţinere concretă” în conflictul din Siria, a declarat luni seară preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în cursul întrevederii cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. “Aşteptăm susţinere concretă din partea tuturor aliaţilor noştri. NATO este într-un proces crucial în care trebuie să arate clar solidaritatea”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro, citate de Mediafax.

Administraţia de la Ankara vrea ca NATO să aplice în totalitate deciziile luate în perioada 2012-2015 în sensul susţinerii apărării aeriene a Turciei, a subliniat Erdogan. Administraţia Recep Erdogan a anunţat recent deschiderea frontierelor pentru a permite trecerea imigranţilor aflaţi în Siria spre Uniunea Europeană. Decizia a fost luată după atacuri care au vizat militari turci din Siria. NATO şi Uniunea Europeană au criticat decizia Turciei, dar Ankara a semnalat că vrea “susţinere politică şi umanitară” în criza din Siria. Turcia susţine grupuri insurgente care luptă împotriva Administraţiei Bashar al-Assad.

“Aliaţii noştri ar trebui să demonstreze solidaritate cu ţara noastră fără discriminare şi fără a pune condiţii politice. Este foarte important ca susţinerea pe care o solicităm să fie oferită fără întârziere”, a insistat Recep Erdogan.

La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică va continua să ajute Turcia în diverse moduri. “Turcia este un membru foarte important şi foarte valoros care contribuie în diverse moduri la securitatea noastră comună. Tocmai am discutat despre situaţia de securitate gravă din Siria, despre criza refugiaţilor şi a imigranţilor cauzată de această situaţie. Armistiţiul din Idlib se menţine şi am observat diminuarea violenţelor în ultimele zile. Este important să construim pe această bază pentru a asigura protejarea civililor şi a garanta accesul la ajutor umanitar. Turcia este statul membru NATO cel mai afectat de conflicul din Siria. (…) NATO va continua să susţină Turcia prin diverse modalităţi. Acest lucru include sisteme de apărare antirachetă care contribuie la protejarea Turciei de ameninţările din Siria. De asemenea, susţinem Turcia prin prezenţa aeriană şi navală”, a afirmat Jens Stoltenberg, conform site-ului NATO.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele