Erdogan: Operaţiunea din nord-estul Siriei va lua sfârşit dacă forţele kurde se vor retrage

37
2 minute de lectură
Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 07 May 2019. According to reports, the Turkish Electoral Commission has ordered a repeat of the mayoral election in Istanbul as President Recep Tayyip Erdogan's AK Party had alleged there was "corruption" behind his party losing. EPA/STR
Foto: AGERPRES/EPA

Operaţiunea din nord-estul Siriei va lua sfârşit dacă forţele kurde vor renunţa la luptă şi se vor retrage din „zona de securitate” pe care Turcia doreşte să o instituie în regiune, a declarat miercuri preşedintele Erdogan, avertizând însă că până atunci nu va opri ofensiva, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Erdogan a transmis că cea mai rapidă soluţie ar fi ca militanţii kurzi să renunţe la luptă şi să se retragă din regiune până miercuri seară. Operaţiunea se va sfârşi când „zona de securitate” va fi instituită, a declarat acesta, iar Turcia nu este dispusă să negocieze acest lucru.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a informat pe omologul său american, Donald Trump, că Turcia nu va declara niciodată o încetare a focului în nordul Siriei și nici nu va negocia cu forțele kurde din respectiva regiune, informează Reuters.

Turcia își continuă ofensiva împotriva milițiilor kurde YPG în nordul Siriei, în pofida anunțului Statelor Unite cu privire la introducerea de sancțiuni din acest motiv și a apelurilor Washingtonului la o încetare a operațiunii militare din Siria. Între timp, Armata siriană, loială președintelui Bashar al-Assad, a recâștigat marți controlul asupra orașului Manbij, abandonat recent de militarii americani staționați în Siria.

Erdogan le-a declarat marți reporterilor că ofensiva țării sale va continua până când își va atinge scopurile și a adăugat că nu este îngrijorat de sancțiunile anunțate luni de Donald Trump.

„Ne cer să declarăm o încetare a focului. Nu o vom face niciodată. Pun presiune pe noi pentru a opri operațiunea. Anunță sancțiuni. Scopul nostru este clar. Nu suntem îngrijorați de nicio sancțiune”, a spus Erdogan.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reţinere în ofensiva militară lansată în nordul şi nord-estul Siriei.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele