Armata siriană a preluat controlul asupra bazelor militare părăsite de SUA în nord-estul ţării

50
2 minute de lectură

Armata siriană a preluat controlul asupra bazelor militare din nord-estul ţării după ce preşedintele Donald Trump a ordonat retragerea trupelor americane din regiune, a informat miercuri televiziunea de stat din Rusia, citată de Reuters, preluat de Mediafax.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a respins apelurile Statelor Unite privind încetarea focului în nord-estul Siriei În ciuda faptului că Rusia a exercitat presiuni internaționale asupra Ankarei din cauza operaţiunii militare „inacceptabile” împotriva forţelor kurde, care a început de o săptămână.

SUA a anunţat pe 6 octombrie retragerea armatei americane din nordul-estul Siriei după o convorbire telefonică între Donald Trump şi omologul său turc, Recep Erdogan.

„Din păcate, Turcia a ales să acționeze unilateral. Drept urmare, pentru a le asigura siguranța, am retras forțele SUA din nordul Siriei din calea unei potențiale incursiuni turcești”, a declarat un reprezentant al Pentagonului.

Turcia își continuă ofensiva împotriva milițiilor kurde YPG în nordul Siriei, în pofida anunțului Statelor Unite cu privire la introducerea de sancțiuni din acest motiv și a apelurilor Washingtonului la o încetare a operațiunii militare din Siria. Între timp, Armata siriană, loială președintelui Bashar al-Assad, a recâștigat marți controlul asupra orașului Manbij, abandonat recent de militarii americani staționați în Siria.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Turciei să înceteze rapid ofensiva militară antikurdă din Siria. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reţinere în ofensiva militară lansată în nordul şi nord-estul Siriei.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele