Eticheta video-conferințelor

Pe gaura cheii

197
5 minute de lectură

Lucrul și găzduitul de evenimente online pun noi probleme – și cer o nouă gândire

Foto: Agerpres / EPA

ÎN JURUL lumii, carantinele cauzate de coronavirus au gonit viața profesională și socială din lumea fizică spre zona virtuală. Deși autoizolarea înseamnă că nu ne mai vedem prietenii și colegii în persoană, ea a deschis o fereastră subită și alarmantă spre eurile lor private. Mulți cititori, care sunt în videoconferințe ore întregi pe zi, se vor afla neașteptat de familiarizați cu aranjamentul bucătăriilor, cu decorațiile de pe pereți și designul interior – ale altora, aceasta în funcție de cum își poziționează aparatele. (Niciodată nu au fost transmise atâtea imagini cu tavane pentru atât de mult timp.)

Pentru cei neobișnuiți cu lucrul de acasă, dispariția subită a granițelor dintre viața domestică și cea profesională poate fi dificilă. Însă ce se poate spune despre lipsa granițelor dintre casele altor oameni și a ta? A lăsa grupuri de colegi și cunoștințe să arunce o privire în viața ta poate fi deranjant, însă are și un avantaj: deschide noi oportunități de a lua fața unui competitor.

Chiar și locuințele aglomerate pot fi subtil schimbate pentru a crea o impresie de spațiu. Doar mută biroul în una din părțile camerei, canapeaua în cealaltă și patul pe o a treia latură.  O spoială de vopsea cu o culoare diferită pe toți acei pereți și câteva postere  trompe-l’oeil  de ferestre care dau spre un peisaj de țară pe o parte și spre o plajă izolată pe cealaltă, și – voilà! – în decursul a câtorva întâlniri, garsoniera ta se va transforma într-un conac de pe o moșie de la malul mării. Dacă ai echipamentul necesar și abilitățile tehnice, desigur, poți să optezi pe loc pentru un background virtual și să pari că zbori deasupra orașului în aeronava ta personală sau că te relaxezi pe iahtul tău.

Decorurile pot, de asemenea, să ajute. Dacă rafturile tale sunt vizibile, rearanjează cărțile astfel încât titlurile din spatele capului tău să se potrivească cu ocazia. Pentru o serată intelectuală, obscurul romancier scandinav și filosoful existențialist pe care nu ți-ai făcut timp să îi citești se vor potrivi bine; pentru un background profesional, mergi pe un Sun Tzu sau Nassim Nicholas Taleb; pentru cocktailul cu persoane cu venituri mari, scoate în evidență clasicii legați manual în piele. Să nu uiți că acum camerele HD au ochi ascuțiți: exemplarele bine uzate din „Bucuria sexului” e bine să nu fie la vedere.

Electronicele ar trebui în general să fie invizibile, pentru că există o relație inversă între statutul social și mărimea televizoarelor. Echipamentele audio de top sau echipamentele de home-cinema sunt însă acceptabile în background, sugerând o abordare superioară, artistică a divertismentului; a duce conversația spre meritele amplificatoarelor cu valve sau spre „textura” muncii unui regizor îți va permite să le afișezi prezența în casa ta. Echipamentul sportiv ostentativ – crose de golf, schiuri, o pușcă Purdey – pot fi împrumutate de la prieteni și lăsate să fie doar puțin vizibile într-un colț, sugerând un vast câmp de opțiuni de divertismente scumpe care te așteaptă atunci când se termină carantina.

Care este riscul ca apariția subită a copiilor gălăgioși și mânjiți de ciocolată să submineze impresia de perfecțiune domestică? Este preferabil dacă poți să îi ascunzi în altă cameră – „Minecraft” ar putea să îi țină ocupați – sau să îi îmbraci trendy și să îi convingi să îți servească tăvi cu ceai și biscuiți sau aperitive, după caz. Oricare din abordări va transmite impresia dorită de ordine domestică și respect, pentru a contrasta în mod plăcut cu țipetele și înjurăturile care vor fi auzite din casele prietenilor și colegilor tăi.

Umanitatea se unește acum pentru a lupta cu un inamic comun. În aceste timpuri întunecate, este esențial să păstrăm stâlpii vieții normale – de exemplu, prin a arăta că suntem mai buni decât toți ceilalți. ■


Acest articol a apărut în secțiunea Lideri a ediției tipărite, sub titlul „Prin gaura cheii”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele