Eugen Teodorovici a preluat la Sarajevo mandatul de vicepreședinte al Consiliului Guvernatorilor

În noua orientare a BERD împrumuturile suverane vor deveni mai selective, iar interesul în cadrul activității sectorului public al Băncii se va muta spre non-suveran.

65
2 minute de lectură

Ministrul Finanțelor Publice, dl Eugen Teodorovici, a participat în perioada 7-8 mai a.c., la cea de-a 28 Reuniune Anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) organizată la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, precizează un comunicat al Finanțelor.

Principalele subiecte de discuție în cadrul reuniunii anuale au avizat dezbaterile la nivel european privind viitorul cadru financiar multianual și arhitectura financiară europeană, viitorul BERD și direcții strategice viitoare de urmat, inclusiv posibilitatea lansării unui studiu aprofundat referitor la o eventuală extindere/expansiune geografică a activităților Băncii în zona sub-Sahariană.

“România este foarte interesată de continuarea finanțărilor băncii în Europa Centrală și de Sud-Est, unde continuă să existe decalaje însemnate. Trebuie luate în considerare analize suplimentare și scenarii diverse, echilibrate și raționale, pentru a evalua capacitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare de a-și îndeplini angajamentele în actualele țări de operațiuni, înainte de a începe discuțiile privind o posibilă expansiune geografică.”, a subliniat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Strategia BERD pentru țara noastră implică o constribuție sporită pentru mobilizarea finanțării sectorului privat. De asemenea, atenția BERD acordată sectorului privat se va concretiza în faptul că împrumuturile suverane vor deveni mai selective, iar interesul în cadrul activității sectorului public al Băncii se va muta spre non-suveran.

Ministrul român al Finanțelor și-a exprimat interesul pentru cooperarea dintre BERD și BEI și complementaritatea între instituții financiare internaționale pentru a obține rezultate mai eficiente. Cu acest prilej, Eugen Teodorovici, în calitate de Guvernator al României la BERD, a preluat pentru un an mandatul de vicepreşedinte al Consiliului guvernatorilor, alături de ministrul Finanțelor din Lituania.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele