Administrațiile liberale – avangarda europeană a României (P)

65
4 minute de lectură

Suntem în anul 2019 și se împlinesc 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce s-a făcut bun, ce s-a făcut rău sau, mai exact, ce nu s-a făcut? Încercăm aici o scurtă analiză a felului în care integrarea europeană a schimbat fața orașelor, a satelor și a județelor României. Și, implicit, a influențat viața oamenilor.

Studii de caz: Alba Iulia și Arad

Integrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007 a schimbat, în mod categoric, cursul istoric al țării. Nimeni nu poate contesta beneficiile pe care le-au avut românii de la integrare până în prezent. Investiții private, creșterea nivelului de trai, libera circulație, piața comună a muncii, sunt doar câteva dintre avantaje. Dar, pentru administrațiile locale, fondurile europene au fost, poate, cel mai direct și important beneficiu. Unii au profitat de el din plin, alții mult mai puțin.

Alba Iulia, de exemplu, reprezintă unul din modelele de dezvoltare prin fondurile europene. Administrația liberală de aici a reușit performanța de a avea cea mai mare absorbție pe cap de locuitor din toată România: 3000 de euro, față de media națională de 1000 de euro. Alba Iulia s-a situat în topul atragerii de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România, cu proiecte în valoare de 300 milioane de euro, din care peste 200 de milioane au fost efectiv valorificate. Cetatea Alba Carolina, cea mai mare din Sud-Estul Europei, a fost restaurată în totalitate cu peste 60 de milioane de euro. Fonduri europene, desigur. Restaurarea patrimoniului istoric a fost una dintre prioritățile primarului Mircea Hava și a echipei sale. Acum, Alba Iulia se află în circuitul turistic mare al României: peste 500.000 de vizitatori pe an.

Aradul este un alt exemplu de bune practici în ce privește fondurile europene. Inițial, un oraș plin de șomeri, Aradul a devenit unul dintre cele mai prospere centre urbane ale țării. Cine e de vină? Ei bine, fondurile europene și o administrație pricepută. Primarul Gheorghe Falcă și echipa sa au reușit cu ajutorul banilor europeni să ridice calitatea vieții din Arad. În cifre, lucrurile stau așa: 11 milioane de euro investiți în Colegiul ”Moise Nicoară” – reprezintă cea mai mare investiție într-o unitate de învățământ din România; 50 de milioane de euro investiți într-un proiect de regenerare urbană. Consiliul Județean Arad a folosit 90 de milioane de euro pentru sănătate – modernizarea și dotarea Spitalului Județean Arad. Și multe altele.

Întâmplător sau nu, cei doi campioni ai absorbției fondurilor europene, Mircea Hava și Gheorghe Falcă, sunt pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare. Pentru că PNL a decis să trimită în legislativul de la Bruxelles competența și expertiza lor cu obiectivul de a  multiplica fondurile europene aflate la dispoziția localităților din România și a exporta în întreaga Românie modelele lor de succes de la nivel local.

Administrațiile PNL – vârful absorbției fondurilor europene

Realitatea din teren ne spune că administrațiile liberale din Alba Iulia și Arad nu sunt doar excepții. Ele sunt în mare parte regula. Bunele practici cu fonduri europene se întâlnesc în toată țara, tot în administrații PNL: Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov, Suceava, Blaj, Sinaia – sunt tot atâtea exemple că se poate și în România, desigur, dacă și administrațiile locale își dau interesul pentru accesarea banilor gratis de la Bruxelles.

Dar sunt și numeroase exemple care arată și partea goală a paharului. Doar o scurtă enumerare ne poate lămuri cu privire la modelul social-democrat perpetuat ani de zile. Fiefurile PSD, Teleorman și Vaslui, sunt cele mai sugestive exemple în acest sens: cele mai sărace județe ale României, șomajul cel mai ridicat, cele mai depopulate județe din țară.

Concret, județul Vaslui, considerat de ani de zile polul sărăciei din România, ocupa primul loc la numărul de șomeri (10,2%) și ultimul loc în topul produsului intern brut pe cap de locuitor (4343 euro). Spune multe despre modelul de dezvoltare promovat de social-democrați.

Află mai multe despre PNL și alegerile europarlamentare: https://www.romaniainprimulrand.ro

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele