Euler Hermes: Ratingurile de risc cad ca la domino. Nou record istoric – 126 de sectoare retrogradate

36
3 minute de lectură

Creşterea economică la nivel global va înregistra o încetinire puternică în 2020, ajungând la numai +0,5% (față de +2,5% în 2019), potrivit previziunilor Euler Hermes, companie din domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor, transmite Mediafax.

În paralel, comerţul internaţional se va contracta anul acesta cu 4,5%. Prin urmare, riscul de neplată va înregistra o creştere însemnată, antrenând o creştere de +14% a insolvenţelor la nivel global.

Euler Hermes a coborât ratingurile pentru 126 de sectoare la nivel mondial. Acesta este un nou nivel istoric, fără precedent: recordul anterior a fost înregistrat în trimestrul 1 din 2016, când au fost retrogradate ratingurile de risc pentru 70 de sectoare în total.

Sectorul auto este cel mai afectat, ceea ce a determinat Euler Hermes să coboare ratingul de risc pentru acest sector în 26 de ţări. Următorul este sectorul transporturilor (ratingul fiind coborât în 21 de ţări), sectorul electronicelor (14), şi al distribuţiei (12). Industria farmaceutică şi industria software şi de tehnologia informaţiei sunt industriile cele mai rezistente.

Dintr-o perspectivă regională, Europa de Vest înregistrează cel mai ridicat număr de sectoare în care au fost reduse ratingurile cu 52 de cazuri. Această regiune este urmată de Asia Pacific (retrogradări ale ratingurilor de risc în 29 de sectoare) şi de Europa Centrală şi de Est (24).

În primul trimestru din 2020, Euler Hermes a retrogradat ratingurile a 18 ţări: Ecuador, Tailanda Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Maroc, Kenya, Ghana, Mauritius, Republica Cehă, Polonia, România, Irlanda, Slovacia, şi Letonia.

În ceea ce priveşte Japonia, ţara era deja fragilă la începutul anului 2020 în urma şocurilor suferite toamna trecută, aceste slăbiciuni se acutizează în contextul epidemiei de Covid-19. India este de asemenea pe listă: ţara s-a confruntat deja cu numeroase provocări structurale şi ciclice, acestea fiind acum amplificate de situaţia actuală.

„Consecinţele vizibile şi potenţiale ale epidemiei de Covid-19 sunt incluse în analiza noastră privind riscul de ţară. Urmărim în continuare cu atenţie situaţia altor ţări dezvoltate, în special Franţa, Germania, Spania şi Statele Unite ale Americii. Aceste ţări dispun de mijloacele necesare pentru a-şi proteja companiile, însă situaţia lor ar putea deveni rapid mai complicată dacă măsurile de izolare şi blocare a economiilor lor se prelungesc mai mult”, avertizează Ludovic Subran, Economist-Şef în cadrul Euler Hermes şi Allianz.

Euler Hermes oferă o gamă de servicii de gestionare a creanţelor clienţilor. Reţeaua sa internaţională de supraveghere permite analizarea stabilităţii financiare a IMM-urilor şi a marilor grupuri active pe pieţe reprezentând 92% din PIB-ul mondial. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de ţări având peste 5800 de angajaţi

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele