EUOBSERVER: Țările „coeziunii” contraatacă în apărarea fondurilor UE

17
5 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Conducători ai unor state din estul și sudul UE au respins marți încercările de plafonare ori condiționare a subvențiilor UE primite de ele de la bugetul pe termen lung, au afirmat ei într-un comunicat.

16 conducători s-au reunit la Praga pentru a apăra politica de coeziune a UE, care se intenționează a fi redusă la mai puțin de 30% din bugetul de 1.135 miliarde de euro propus de Comisia Europeană (CE) pentru perioada 2021-2027.

Grupul de conducători „Prietenii Coeziunii” s-a întrunit la Praga în contextul intensificării bătăliei negocierilor privind următorul buget UE pe termen lung (propus de către CE la 1,1% din PIB-ul UE) între cei care vor limitarea cheltuielilor UE și cei care i se opun.

Așa-zisul grup „cei cinci frugali” – Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Germania – vor limitarea cheltuielilor la 1% din PIB și menținerea rabaturilor proprii (reduceri ale contribuțiilor), cu toate că destinatarul inițial al rabatului, Regatul Unit, pleacă din UE.

Însă Brexit-ul lasă o gaură în buget – contribuția britanică era de 13 miliarde de euro pe an – care trebuie acoperită.

CE argumentează că noi priorități stabilite de către liderii UE, cum ar fi inovația, securitatea, apărarea și migrația, au nevoie de bani pentru a putea fi gestionate mai eficient la nivelul UE.

Pentru a se acoperi noile politici, bugetele coeziunii și agriculturii ar urma să fie reduse cu 5%, respectiv 7%, lucru căruia i se opun conducătorii din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

CE intenționează să introducă și o nouă „condiționalitate” privind distribuirea fondurilor, în caz că vor avea loc nereguli și autoritățile naționale n-ar interveni.

În comunicatul lor, conducătorii cer păstrarea la nivelul actual, în termeni reali, a finanțării pentru politica de coeziune.

„Politica de coeziune reprezintă un instrument crucial de investiție al UE, care a contribuit semnificativ și vizibil la reala convergență a regiunilor și statelor membre din cadrul UE și la funcționarea pieței interne”, afirmă grupul în comunicat.

Reducerea semnificativă a bugetului riscă să obstrucționeze atingerea obiectivelor ei stipulate de tratate, adaugă ei.

„Actuala Comisie a făcut o propunere care nu e corectă”, a declarat la Praga premierul ungar Viktor Orban.

„Noua propunere vrea să reducă coeziunea, cu alte cuvinte cei mai săraci vor primi mai puțin și cei mai bogați vor primi mai mult”, a declarat el.

„Prietenii Coeziunii” își doresc totodată reguli flexibile de implementare și anularea tuturor rabaturile mai curând decât termenul-limită stabilit de CE, 2027, pentru eliminarea lor graduală.

„Propunerea Comisiei este cu adevărat inacceptabilă pentru noi”, a declarat la reuniune premierul ceh Andrej Babis.

Dar cei care plătesc la buget mai mult decât primesc, contribuabilii neți, argumentează că au nevoie de compensații, cum ar fi rabatul.

CE a explicat marți că statele membre n-ar trebui să-și privească propria contribuție la UE într-un mod atât de limitat.

Șeful direcției pentru buget a CE, Gert-Jan Koopman, a declarat presei că adesea companii din UE-15, adică membrii „vechi”, profită de pe urmă fondurilor de coeziune cheltuite în membri mai noi din Europa Centrală și de Est, în calitate de câștigătoare ale licitațiilor.

El a argumentat că beneficiile pieței unice și ale unor planuri de investiții precum Planul Juncker fac să fie dificil de calculat contribuțiile naționale specifice.

El a afirmat că sporirea cheltuielilor este justificată, dacă UE dorește, de exemplu, să aibă o politică de migrație eficientă.

„Creșterea nu ar trebui să fie raportată la «unu», ci la faptul că, dacă nu faci asta, va trebui să scoți mai mult din bugetul național pentru politici ineficiente”, a argumentat Koopman, referindu-se la contribuabilii neți care vor să plafoneze bugetul UE la 1% din PIB.

„Miniștrii de finanțe ar face bine să fie receptivi la acest lucru. Dacă îți menții mentalitatea de contabil și dacă țintești un buget de 1%, care n-a mai existat vreodată în UE, atunci se pune întrebarea: tu servești interesele economice ale cetățenilor tăi? Iar eu nu sunt sigur”, a declarat el presei.

CE și-a prezentat totuși marți propunerea de contribuții repartizate statelor membre.

Luna trecută liderii UE și-au discutat în premieră pozițiile față de bugetul UE.

Finlanda va prezenta o propunere mai detaliată de buget luna aceasta, care va fi discutată la o reuniune UE de la mijlocul lui decembrie.

Următorul comisar al bugetului, Johannes Hahn, declara la audierea sa de luna trecută că se va aștepta ca statele UE să ajungă la un consens până la sfârșitul iernii, în anul următor.

Sursa: RADOR

Articol de Eszter Zalan/Traducerea: Andrei Suba/rcostea

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele