Eurodeputații dezbat astăzi situația statului de drept în România

60
4 minute de lectură

Europarlamentarii vor dezbate astăzi la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea va începe la 18.00, ora României, subiectul fiind al doilea punct pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituției.

Premierul Viorica Dăncilă nu va participa la dezbaterea din Parlamentul European. În programul șefului Executivului, anunțat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg, informează Mediafax.

Poziția Comisiei Europene referitoare la statul de drept în România este posibil să fie citită în Parlamentul European de către prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat eurodeputatul ALDE Renate Weber.

„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia și face o declarație și răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă“, a explicat, joi, Renate Weber.

Ea a precizat că această declarație a Comisiei Europene vine în urma unei solicitări a grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), aprobată joi în Conferința Președinților a Parlamentului European.

Anunțul asupra cererii a fost făcut pe Facebook de către europarlamentarul Cristian Preda care a spus că PPE a solicitat discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre „derapajele guvernării Dăncilă“, dezbaterea și votul în Parlamentul European urmând să aibă loc între 15 și 18 aprilie.

La 3 aprilie, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și alți reprezentanți ai Comisiei Europene s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a mai spus că este întristat de situația curentă din România, precizând că, datorită MCV se înregistraseră în ultimii ani succese importante, inclusiv în combaterea corupției la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. Potrivit prim-vicepreședintelui CE, țara noastră nu a revenit pe calea cea bună.

El a subliniat că problemele precum statul de drept sau separarea puterilor în stat trebuiau rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România și Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu și-au soluționat nici acum problemele.

În replică, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în aceeași zi, că va avea discuții cu prim-vicepreședintele CE, declarându-se surprinsă de declarațiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Șeful Executivului a mai spus că afirmația lui Frans Timmermans a produs neclarități și nu i-a înțeles rostul pentru că „nu este pliată pe realitățile existente“.

La 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

Rezoluţia a fost adoptată după două dezbateri organizate în Parlamentul European la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile UE referitoare la sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele