Europenii din Marea Britanie se pregătesc de plecare. Restul lumii se mută acolo

Viitorii imigranți din Marea Britanie vor fi mai calificați, „mai temporari” și mai puțin europeni decât predecesorii

181
8 minute de lectură

Noii europeni

Ediția tipărită | Marea Britanie 
7 februarie 2019 | BIRMINGHAM


CÂMPURILE DIN Worcestershire își livrează comorile unei componențe în schimbare de lucrători. În anii ‘70 și ‘80, indienii și pakistanezii erau aduși cu autobuzele de la Birmingham ca să culeagă varză și să scoată cepele din pământ. Apoi, au venit sud-africanii și kurzii. În anii 2000, când Uniunea Europeană s-a lățit spre Est, polonezi, lituanieni și letoni au ocupat locurile din aceleași autobuze. La rândul lor, au fost înlocuiți de bulgari și de români. Toată lumea vorbește cu limbaj gestual. „Pe măsură ce țara lor se dezvoltă, oamenii nu mai vor să facă muncile astea”, spune Bal Padda, a cărui familie susține că este proprietara singurei ferme de căpșuni deținute de asiatici din Anglia. „Acum, Anglia trebuie să decidă ce altă țară va lăsa să intre.”

Sistemul britanic de imigrație trece prin cea mai radicală reformă a sa din ultima jumătate de secol. Sunt în curs trei mari schimbări. Viitorii imigranți vor fi mai calificați decât predecesorii lor. Ei vor rămâne probabil doar puțini ani în Marea Britanie, mai degrabă decât să se stabilească acolo. Și o proporție mult mai mare va veni din afara UE.

Schimbând polurile / Marea Britanie – migrația netă pe cetățenie

Mutația se rezumă, în parte, la politică. Miniștrii recunosc că votul pentru Brexit a fost determinat de îngrijorările legate de imigrație – mai ales despre lipsa de control percepută asupra cui vine și pentru cât timp, în aceeași măsură ca și de alarma legată de numărul în creștere. Guvernul plănuiește să pună capăt mișcării libere din UE, permițând însă venirea unor muncitori mai calificați din restul lumii. Muncitorii necalificați vor putea totuși să vină în continuare, dar numai pentru un singur an și fără dreptul de a-și aduce familia sau de a cere beneficii. După referendumul pentru Brexit, imigrația netă din UE s-a prăbușit. Dar cea din alte părți a crescut brusc (vezi graficul).

Nicio țară nu trimite mai mulți oameni în Marea Britanie decât China și India. Dar în timp ce China trimite mai ales studenți, India trimite muncitori. Indienii sunt printre primele trei populații din Marea Britanie născute în străinătate începând cu anii ‘50. În majoritatea acestei perioade, ei au fost pe locul al doilea, după irlandezi, dar i-au depășit numeric în 2003. Un deceniu mai târziu, ei au fost depășiți numeric de imigranți născuți în Polonia, dar majoritatea experților consideră că indienii vor deveni în curând, din nou, cel mai mare grup de imigranți din Marea Britanie, pe măsură ce pendulul se mută înapoi spre imigrația non-UE. Estimările sugerează că în Marea Britanie locuiesc doar puțin peste 850.000 de oameni născuți în India, comparativ cu puțin sub 900.000 de polonezi.

Profilul în schimbare al imigrantului indian mediu prevestește mutația care este acum în curs în restul sistemului.  Să luăm ca exemplu Birmingham, unde locuiește cea mai mare populație născută în India din afara Londrei. Familia Padda, cultivatoare de căpșuni, este tipică pentru o generație de imigranți pauperă, care s-a mutat în Marea Britanie în căutare de lucru în anii ‘50 și ‘60. Tatăl lui Padda s-a mutat în 1966, la timp ca să vadă la un televizor alb-negru echipa de fotbal a Angliei cum câștigă Cupa Mondială. El câștiga £5 pe săptămână (circa £100 azi) lucrând într-o topitorie. Acum, este proprietarul unei ferme de 120 de ari, care livrează căpșuni unor mari lanțuri comerciale.

Jaswant Singh Sohal, un dentist pensionat, spune că tatăl său voia să vină doar pentru câțiva ani, când s-a mutat la Birmingham în 1953. „Zicea că se va întoarce și se va așeza când o să aibă 5.000 de rupii Asta e ce spuneau cei mai mulți oameni pe vremea aceea.” Nu s-a întors niciodată. În schimb, a încurajat alți 150 de membri ai familiei să i se alăture. Aproximativ jumătate din rezidenții din 1971 născuți în India ai Angliei și Țării Galilor erau tot acolo în 2011. Acum, mai tânărul Sohal conduce un Bentley („foarte britanic”, spune el, cu evidentă aprobare).

Prin contrast, cei mai mulți imigranți indieni vin acum doar temporar, parțial din cauza faptului că miniștrii care vor să reducă imigrația au făcut să fie mult mai dificil pentru cetățenii non-UE să obțină slujbe permanente în Marea Britanie. Din cele 62.000 de vize de lucru eliberate pentru indieni în ultimul an, pentru care sunt disponibile cifre, circa o treime erau pentru transferuri intra-companie, o categorie care le permite mai ales lucrătorilor din IT să vină pe perioade de până la cinci ani. Alți 5.000 au avut vize generale de „categoria a 2-a”, de pildă doctori. Restul au fost mai ales din alte categorii, pe termen scurt, cum sunt sportivii sau schimburile de lucru. 

Imigranții indieni de azi sunt mai bine educați atât față de predecesorii lor, cât și față de imigrantul mediu. Nouă din zece indieni care au sosit în Marea Britanie după votul pentru Brexit au o formă de educație superioară, comparativ cu 75% în cei 10 ani anteriori. Puțin sub trei sferturi din toți indienii din Marea Britanie sunt calificați la fel, comparativ cu sub o treime din polonezi. „Oare noua generație de indieni ar face o astfel de muncă?”, întreabă Padda, privind spre ferma sa. „Nu cred că ar face-o.”

Unul dintre aceștia locuiește la Edgbaston, după colț de Sohal. Jatinder Singh a venit aici cu avionul din Delhi în aprilie anul trecut și se va întoarce acasă la anul, dacă nu i se va prelungi contractul de IT. El socializează cu indienii britanici și cu britanicii albi, în aceeași măsură, jucând badminton cu ambele grupuri. Nu își face probleme că va trebui să se întoarcă în India, unde va face aceeași muncă. „E în plin avânt”, spune el.

Impactul politic al mutației va depinde de cât de remarcat se va dovedi. Percepțiile se schimbă mai încet decât fluxurile de imigranți, spune Madeleine Sumption de la Universitatea Oxford. Dat fiind că populația indiană din Marea Britanie este mare și stabilită de multă vreme, schimbările nu sunt evidente imediat. Mult mai puțini britanici spun că sunt îngrijorați de imigrație (circa 16%), decât o făceau înainte de referendum (puțin mai mult decât jumătate). Această tendință ar putea să continue, pe măsură ce o proporție tot mai mare de imigranți va veni pentru un timp relativ scurt ca să muncească sau să studieze, mai mult decât ca să se încetățenească. David Goodhart de la think-tank-ul Policy Exchange consideră că majoritatea oamenilor ar accepta studenții și lucrătorii pe termen scurt, care nu provoacă aceleași mutații demografice ca imigranții permanenți și copiii lor.

Indiferent de politică, numărul de indieni naturalizați în Marea Britanie și noile valuri de imigranți indieni vor continua, probabil, să crească. Va fi totuși mai ieftin pentru firme să importe serii prin rotație de contractori IT, decât să educe populația nativă. Noul regim de imigrație va permite, probabil, ca mai mulți non-europeni să lucreze în spitale. Iar India ar cere și mai multe vize în orice acord comercial post-Brexit. „Diageo [o firmă britanică] le va trimite o încărcătură de whisky”, spune un oficial de la Home Office (ministerul de interne britanic, n.tr.). „Ei ne vor trimite o încărcătură de oameni calificați.”


Acest articol a apărut în secțiunea Marea Britanie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Noii europeni”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele