Europenii se tem mai mult de corupție decât de imigrație

48
4 minute de lectură

Apropiatele alegeri europene sunt văzute ca un test și pentru alte regimuri iliberale din interiorul Uniunii. Contribuția din aceste state la filonul populist și eurosceptic ar trebui să fie una importantă. Dar există aici multe nuanțe și, se pare, preocupările europenilor nu sunt chiar cele estimate de populiști.

Cel mai recent sondaj dat publicității de Parlamentul European, la sfârșitul lunii martie, indică faptul că Partidul Popular European (PPE) va continua să fie cel mai bine reprezentat și în viitoarea legislatură. PPE ar obţine 188 de mandate, socialiştii europeni 142 de mandate şi liberalii 72 de mandate. Studiul a fost realizat în baza unei selecţii de sondaje naţionale realizate înainte de 26 martie.

Valul populist antieuropean, anunțat de luni bune, și în care își punea toate speranțele strategul american Steve Bannon, fostul artizan al campaniei lui Donald Trump, se pare că nu va avea intensitatea așteptată.

Potrivit unui amplu sondaj efectuat în 14 ţări din Uniunea Europeană, privitor la preocupările cetățenilor în perspectiva alegerilor europarlamentare, temerile legate de emigraţie sunt, în multe state membre, mai importante decât cele legate de imigraţie.

Cercetarea, realizată pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), unul dintre cele mai influente think-thank-uri din Bruxelles, și-a propus să afle care ar fi principalele motive de îngrijorare înaintea alegerilor parlamentare europene din luna mai. Cele 14 ţări consultate vor ocupa 80% din totalul fotoliilor noului parlament. Sondajul a fost efectuat de YouGov, pe un număr de aproape 50.000 de persoane.

Astfel, în Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria şi România, țări unde populația se află în scădere simţitoare, pentru tot mai mulţi cetăţeni emigraţia este mai îngrijorătoare decât imigraţia.

Totuşi, în ţările nordice şi occidentale, îngrijorările provocate de imigraţie le depăşesc cu mult pe cele cu privire la emigraţie. La nivelul general al sondajului, 20% dintre europeni sunt îngrijoraţi de emigraţie, iar 32%, de imigraţie.

Astfel că, deşi subiectul imigrației a dominat politica şi retorica UE în ultimii ani, acesta începe să-și piardă din intensitate, pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul de vârf al crizei migratorii din toamna anului 2015.

Dimpotrivă, mulți europeni se gândesc acum mai degrabă la corupţie, la naţionalism, la terorism, dar şi la schimbările climei.

Datele sunt importante în condițiile în care populismul miza foarte mult pe posibila alianță polono-italiană, care combina aspectele identitare, pe care guvernul de la Varșovia pune mare preț, cu temerile legate de imigrație, o temă prioritară pentru Roma.

Corupția este, de altfel, citată drept principala preocupare în Grecia (78%), Ungaria (72%), Italia (70%), Slovacia (68%), Spania (74%) și România (69%). Asta, în timp ce polonezii sunt preocupați în special de creșterea costului vieții sau de situația din sistemul de sănătate.

Sondajele indică o scădere a ponderii partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), ceea ce ar urma tendința relevată la alegerile locale din toamnă, când opoziția s-a impus în marile orașe (însă fără a depăși partidul de guvernământ pe plan național).

În România, unde partidul de guvernământ, social-democrat, a adoptat un ton naționalist și eurosceptic, intrând adesea în conflict cu instituțiile europene pe tema statului de drept, sondajele indică de asemenea un avans al opoziției.

PSD a câștigat fără drept de apel alegerile din 2016, asigurându-și o majoritate confortabilă în Parlament. Acum, poziția sa de lider este amenințată de PNL, cu care, conform sondajelor, se află umăr la umăr. Iar ascensiunea alianței USR-PLUS dă speranțe opoziției că va reuși să răstoarne majoritatea PSD-ALDE la alegerile parlamentare prevăzute pentru toamna anului viitor.

Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoi, jurnalist român, este redactor șef al Radio France Internationale România. Și-a început cariera în 1990 în cadrul primului post de radio independent din România, Unifan/Uniplus, ca prezentator și redactor de știri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele