Financial Times: Viitorul favorizează radicalismul de stânga

33
2 minute de lectură

Democrația liberală este în declin pentru că nu a reușit să gestioneze consecințele sociale și economice ale propriilor politici, astfel că actualul climat politic favorizează stânga radicală în detrimentul dreptei radicale, comentează Financial Times, subliniind că viitorul nu va fi epoca Donald Trump.

„Am intrat într-o eră ce va favoriza radicalismul în detrimentul moderației, stânga în detrimentul dreptei. Nu va fi epoca lui Donald Trump“, susține editorialistul Wolfgang Münchau, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Viitorul aparține stângii, nu dreptei“.

„Democrația liberală este în declin dintr-un motiv […] Democrația a reușit cu succes să înlăture barierele comerciale, să protejeze drepturile omului și să dezvolte societăți deschise. Însă inabilitatea de a gestiona consecințele sociale și economice ale acestor politici a făcut ca regimurile liberale să fie în mod inerent instabile“, afirmă jurnalistul, subliniind că, deși dreapta se bucură de mare succes, totuși ascensiunea dreptei este auto-limitată.

„Regimurile liberale s-au dovedit incapabile să soluționeze problemele care au apărut direct ca urmare a politicilor liberale, cum ar fi reducerea taxelor, consolidare fiscală și dereglementare, instabilitate financiară persistentă și a consecințelor economice ale acestora: o creștere a insecurității în rândul persoanelor cu venituri scăzute, agravată de schimbările tehnologice și politicile pro-imigrație, și a eșecurilor privind coordonarea politicilor, de exemplu în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale la nivel global“, explică Wolfgang Münchau, citat de Mediafax.

„Este un climat politic care favorizează stânga radicală în detrimentul dreptei radicale“, susține editorialistul FT, adăugând că „dreapta nu este interesată de sărăcie și aceste partide sunt pline de persoane care neagă existența schimbărilor climatice. Unii populiști de dreapta poate că vorbesc limba claselor muncitoare, însă este mai probabil că stânga va implementa“ politici cerute de persoanele cu venituri scăzute.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele