
Anunțul de la sfârșitul lunii ianuarie 2019, conform căruia Ministerul Finanțelor Publice (MFP) își va reduce emisiunile de obligațiuni și titluri de stat în lei, a dus la scăderea semnificativă a randamentelor la obligațiunile emise de statul român (scădere de 40 de puncte de bază la obligațiunile la cinci ani). Totodată, declarația din 29 ianuarie a.c. a ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care mărturisea că a dat dispoziție ca MFP să nu se împrumute din piață, pare a fi tensionat piața interbancară, unde dobânda ROBOR overnight aproape că s-a dublat față de 22 și 23 ianuarie a.c., ROBOR-ul urcând în intervalul 1-5 februarie a.c. la 3,48-3,53% (de la 1,75-1,83%).
Titluri de stat de 1 leu, prin Poșta Română
Vrând să arate că ar putea să apeleze la alte surse pentru a-și satisface „foamea” de lichidități, în „războiul” său cu ROBOR-ul, Ministerul Finanțelor Publice a mai deschis „un front”. Astfel, după ce în luna ianuarie 2019, pentru a șaptea oară în anul ce abia a început, MFP nu a atras niciun leu sau nu a reuşit să atragă toată suma căutată de la bănci, în licitațiile pentru obligațiuni și titluri de stat, pe 2 februarie a.c. a anunțat lansarea a trei emisiuni de titluri de stat ce țintesc doar segmentul populației, emisiuni care sunt oferite prin intermediul Trezoreriei și… al Poștei Române, a cărei „latură financiară” pare a deveni din ce în ce mai evidentă. Iar strategia de „diversificare” a deținătorilor de instrumente financiare emise de stat urmează a fi continuată pe tot parcursul anului 2019, lună de lună. „Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună, perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție de interesul manifestat de investitori”, arată Ministerul Finanțelor în comunicatul de lansare a titlurilor Tezaur. Rămâne însă de văzut, în rezultatele financiare ale acestui an și al următorilor, cât de profitabilă va fi această nouă activitate pentru Poșta Română și cât de profitabilă va fi pentru Ministerul Finanțelor Publice, care ar putea să se găsească în situația de a plăti dobânzi mai mari, dar și comisioane de distribuire către Poșta Română a titlurilor de stat către micii investitori.
Finanțări pe termene scurte sau utilizarea intensivă a rezervei de lichiditate
Problema cheltuielilor în creștere cu dobânzile a fost subliniată și de analiștii Consiliului Fiscal în „Opinia cu privire la Legea bugetului de stat, legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2019 și la Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2019-2021”, transmisă guvernului și BNR, urmare a apariției proiectului de buget. „Cheltuielile cu dobânzile sunt preconizate să crească cu doar 0,6 mld. lei, comparativ cu un avans de 2,8 mld. lei în anul anterior, ceea ce este echivalent cu o reducere de ritm de creștere de la 27,8% la 4,4%. Consiliul Fiscal apreciază că propunerea bugetară curentă apare drept potențial subdimensionată, având în vedere tendința evidentă de creștere a costurilor de finanțare, mai ales în contextul nou-adoptatei taxe pe activele bancare și al modului de stabilire a acesteia (care include și deținerile de obligațiuni guvernamentale), precum și volumul în creștere al datoriei publice”.
La două zile după anunțarea lansării noilor emisiuni de titluri de stat destinate doar populației, Ministerul Finanțelor Publice, parcă nesigur de sumele pe care le va putea obține de la populație, a publicat calendarul pentru luna februarie a emisiunilor de titluri de stat. „Pe 4 februarie a.c., în ultima parte a zilei, contrar declarațiilor oficiale recente, Ministerul Finanțelor a publicat calendarul emisiunilor de titluri de stat și obligațiuni pentru februarie”, remarcau analiștii ING Bank.
„Strategia datoriei publice sugerează că Ministerul Finanțelor nu va folosi agresiv tamponul de lichidități și va face acest lucru rămânând o prezență constantă pe piața obligațiunilor, deși într-un mod oportunist. Rămâne de văzut cum acest lucru se conciliază cu declarațiile recente ale ministrului finanțelor cu privire la o eventuală absență extinsă a MFP de pe piața primară și cu cererea scăzută pentru obligațiuni pe termen scurt venită de la fondurile de pensii și băncile locale”, arătau analiștii Erste Bank într-o recentă analiză a pieței monetare românești.
„Un mediu extern favorabil în ceea ce privește acțiunile BCE și FED, fără șocuri pe piețele emergente, și un declin moderat al creșterii economice în Zona Euro reprezintă o condiție prealabilă pentru succesul strategiei bugetare a guvernului în 2019”, punctau analiștii Erste Bank posibilele riscuri ce ar putea deraia strategia bugetară „destul” de riscantă a Guvernului României.
Oferta de titluri de stat pentru populație din februarie 2019 –Titlurile de stat Tezaur sunt în formă dematerializată, au o valoare nominală de 1 leu și au fost emise pe 4 februarie 2019, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Ele pot fi cumpărate între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului; între 4 și 21 februarie 2019, prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban; și până în 20 februarie 2019, prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române din mediul rural. MFP a decis eliminarea plafonării sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă această calitate.