Firea vrea ca problema poluării excesive din București să fie dezbătută în CSAT

17
3 minute de lectură

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, miercuri, că i-a scris președintelui Klaus Iohannis și a cerut ca problema poluării din București să fie discutată într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Primarul general a declarat, miercuri, că Ministerul Mediului încearcă să dea vina pe alte instituții și că până acum populația nu a fost informată cu privire la cauza poluării din noaptea de duminică spre luni.

„Au trecut trei zile de la accidentul ecologic din Capitală și, din păcate, nici până în acest moment populația nu a fost informată cu privire la cauza acestui accident. Am văzut că tentaţia este aceea ca instituţia principală responsabilă din ţară cu protecţia mediului, şi anume Ministerul Mediului, încearcă să dea vină pe alte instituţii. (…) Am transmis deja o adresă către președintele României și către CSAT în care am descris și în termini tehnici și administrativi ceea ce s-a întâmplat în București în 1 și 2 martie, în seara de duminică spre luni. Și am transmis solicitarea de a se analiza situația gravă din municipiul București în cadrul unei ședințe a CSAT”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general este convins că președintele se va implica și că, până la urmă, va fi găsit poluatorul.

De asemenea, Gabriela Firea susține că a trimis o scrisoare și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, astfel încât problema să fie dezbătută în Comisia de mediu sau chiar să se formeze o comisie specială de anchetă în acest caz.

Primarul general a anunțat că a identificat „niște piste, câteva variante de poluatori industriali”, pe care le pune la dispoziția autorităților responsabile.

Gabriela Firea a mai spus că a cerut un punct de vedere de la Curtea de Conturi, cu privire la posibilitatea achiziționării de către primărie a unor noi stații de măsurare a calității aerului.

În noaptea de duminică spre luni, aplicaţiile care măsoară calitatea aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri extrem de mari ale cantităţilor de particule în suspensie, chiar şi de 10 ori peste maximul admis.

Ministrul Mediului a precizat că poluarea provine de la arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Ministerul Mediului va verifica, până la finalul acestei săptămâni, toate sursele de poluare din zona București – Ilfov, iar operatorii care nu dețin echipamente pentru montorizarea calității aerului vor fi obligați să remedieze situația, a anunțat Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele