FP: Testul catastrofal din Rusia este imaginea noii curse a înarmării nucleare

516
4 minute de lectură

Explozia de pe 8 august, în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, în apropierea orașului Severodvinsk, pe coasta arctică a Rusiei, deschide o fereastră spre peisajul iminent al noii curse de înarmare nucleară, se arată într-o analiză publicată în Foreign Policy.

Războiul Rece a stat sub semnul unei spaime: dispariția civilizației într-un armaghedon nuclear. Numeroase zone ale planetei au fost transformate în veritabile bolgii radioactive în urma testării armamentului nuclear de către Statele Unite și Uniunea Sovietică. Iar orice cursă a înarmării vine, inevitabil, la pachet și cu teste care nu decurg conform planului.

Explozia de săptămâna trecută nu face decât să întărească statistic această paradigmă, este de părere Jeffrey Lewis, expert în neproliferare nucleară din cadrul Institutului Middlebury pentru Studii Internaționale.

9M730 Burevestnik

„O rachetă de croazieră cu energie nucleară este o idee scandaloasă, o idee pe care Statele Unite au respins-o în urmă cu multă vreme ca fiind, tehnic, strategic și ecologic, un coșmar. Totuși, Rusia lui Vladimir Putin gândește altfel”, subliniază Lewis.

Racheta experimentală testată de ruși se numește 9M730 Burevestnik, catalogată de NATO sub numele de cod SSC-X-9 Skyfall. Este una dintre cele cinci rachete prezentate publicului de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe 1 martie 2018, într-un spectacol propagandistic de forță balistică.

Odată cu aflarea veștii despre explozie, Jeffrey Lewis și colegii săi de la Institutul Middlebury au încercat să depisteze locația în care s-a petrecut incidentul.

Primele indicii poziționau locul exploziei ca fiind Nionoksa, la mică distanță de Severodvinsk. „Presupunerea noastră a fost că incidentul a avut loc la Centrul de Testare a Rachetelor din Nionoksa. Poligonul nu reprezintă un secret: este menționat în numeroase rapoarte declasificate și chiar consemnată pe unele surse deschise, cum ar fi Wikipedia”, menționează Lewsis în articolul său din Foreign Policy.

Novaya Zemlya

Expertul spune că, în urma unor acțiuni de monitorizare prin satelit desfășurate în 2018, după ce președintele rus a dezvăluit noul arsenal experimental în martie, un detaliu ieșise la iveală.

Datele obținute cu greu prin satelit, deoarece zona arctică a Rusiei este dificil de monitorizat din cauza condițiilor meteo, indicau prezența unui poligon undeva în Arhipelagul Novaya Zemlya. Clădirile erau toate construite din containere, ca să poată fi ușor de dezmembrat în caz de forță majoră.

Apoi, brusc, într-o zi de vară din 2018, rușii „au început, în mod inexplicabil, să împacheteze”. Informațiile apărute în presa internațională, invocând surse din serviciile secrete americane, vorbeau despre faptul că testele eșuaseră în lanț, cel mai lung dintre ele durând nu mai mult de 22 de secunde.

Motivul pentru care cercetătorii ruși au „spălat putina” a rămas necunoscut agenților americani, precizează Lewis.

„Și acum, iată-ne, cu privirea ațintită spre Nionoksa – aici sunt. Aceleași construcții pe șine și înconjurate de aceleași containere”, notează expertul.

Citiți aici materialul integral.

Nivelul radiațiilor a crescut de până la 16 ori peste valorile normale

Între timp, nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma accidentului a anunțat agenția rusă de meteorologie Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk.

Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor în zonă a crescut chiar și de 20 de ori.

Deși, inițial, autoritățile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

Mai mult, Viaceslav Solovyov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci dintre cei șapte oameni decedați în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că oamenii de știință studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele