Francisc de Assisi, sărac de dragul Duhului

96
4 minute de lectură

Primul sentiment când te gândești la Sf. Francisc de Assisi e că trebuie să fi fost extrem de charismatic de vreme ce însuși sultanul Al Malik al Egiptului l-a primit și i-a ascultat propovăduirea creștină fără să se enerveze. Cam știm cu toții ce soartă aveau misionarii creștini care mergeau să vestească evanghelia lui Hristos. Francisc i-a spus sultanului că nu de oameni a fost trimis, ci de Însuși Dumnezeu ca să-i spună că toți oamenii sunt frați, copii ai aceluiași Tată. Sultanul l-a privit cu atenție, n-a înțeles o boabă din ce-i spunea Francisc, însă i-a plăcut pasiunea și iubirea cu care tânărul vorbea despre credința lui. 

Francisc s-a născut dintr-un tată negustor, extrem de bogat. A avut o copilărie fericită. Nu i-a lipsit nimic. Poate doar tatăl, care era mai mereu plecat, ocupat cu comerțul de stofe și bijuterii care-i aducea bani mulți. Nici la nașterea pruncului n-a fost de față, iar mama l-a numit pe copil Giovanni. La sosire, tatăl, Pietro Bernadone, s-a bucurat foarte tare, mai puțin de numele copilului, pe care l-a schimbat pe loc în Francisc.

E limpede că, mai mult plecat, n-a avut cum să se ocupe de educația copilului și, cum se întâmplă și în zilele noastre, Francisc a devenit un băiat de bani gata. O ținea numai în petreceri cu prietenii. În plus, mai mergea și prin războaie, care se pare că îi plăceau. Din cauza exceselor se îmbolnăvește grav și ajunge în pragul morții. Aici intervine Hristos, care, ca și în cazul lui Pavel, avea alte planuri cu el. Îl pomenesc pe Pavel, fiindcă amândoi s-au considerat cei mai mici și umili dintre cei mai mici și umili. Pavel își schimbă numele din Saul în Paulus, adică acela mic și umil. Iar Francisc întemeiază ordinul Fraților Mici, Ordo Fratrum Minorum. Hristos, spune Francisc, i-a vorbit într-o biserică întrebându-l: Pe cine e mai bine să slujești, pe rege sau pe slujitorii regelui? Francisc a priceput aluzia și intrat în slujba celor năpăstuiți de soartă, a loviților de boală (este celebră scena în care sărută rănile unui lepros), a săracilor și a asupriților. I-a iubit cu iubirea frățească pe care Iisus le-o recomandase apostolilor. Și a primit, la rândul lui, iubirea lor. Le spunea tuturor frați și surori. A iubit întreaga creație a lui Dumnezeu. Lunii îi spunea sora Lună, iar Soarelui, fratele Soare. Până și trupului, ale cărui plăceri le gustase din plin în tinerețe, îi spunea fratele porc. 

Lăudat să fii, Domnul meu, cu toate creaturile Tale şi mai ales cu domnul meu frate Soare, prin care Tu ne dai ziua, lumina. El este frumos, strălucind cu mare slavă şi tot el Te întruchipează pe tine, Preaînalte. 
Lăudat să fii, Domnul meu, pentru sora Lună şi pentru stele, Tu le-ai pus pe cer limpezi, preţioase, frumoase.
Lăudat să fii, Domnul meu, pentru fratele vânt, pentru aer şi pentru nori, pentru azurul liniştit şi pentru toate stările vremii, prin ele, Tu ţii în viaţă toate creaturile.
Lăudat să fii, Domnul meu, pentru sora apă, care-i foarte folositoare şi foarte umilă, preţioasă şi castă.
Lăudat fii, Domnul meu, pentru fratele foc, cu care tu luminezi noaptea, el este frumos şi jucăuş; de neîmblânzit şi puternic.
Lăudat să fii, Domnul meu, pentru sora mama noastră pământul, care ne susţine şi ne hrăneşte, care rodeşte roade felurite, cu flori smălţuite şi cu ierburi.


A trăit doar 44 de ani. Atât de tare a ars în iubirea față de Dumnezeu și față de oameni.
Când a simțit că i se apropie moartea, a cerut să fie îngropat îmbrăcat într-un sac, așa cum obișnuiau să umble franciscanii lui. El, care în anii tinereții se purta în cele mai scumpe mătăsuri (tatăl lui era negustor de haine scumpe și bijuterii, cum am mai spus). În ultima clipă a renunțat și la sac și a cerut să fie pus în mormânt gol, așa cum venise, ca să arate că nu vrea să ia cu el nimic în cea mai importantă dintre călătorii. A fost bătaie între cetăți pe oasele lui. A câștigat, așa cum era firesc, Assisi, locul în care venise pe lume. Era atât de iubit, încât l-au proclamat sfânt la doar doi ani de la moarte.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele