Gâlceava Opoziției

49
4 minute de lectură

În plină criză a PSD, aflat la guvernare, fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș a făcut o analiză lucidă a întregii clase politice, pe pagina sa de Facebook, în care a propus o schimbare a paradigmei putere-opoziție, cu partide vechi-partide noi, partide apte de schimbare – partide tributare trecutului. Ținta criticilor sale a fost PSD. Prin ricoșeu însă, a lovit și în partidul care l-a susținut în postul de premier tehnocrat în anul 2016, după demisia guvernului Ponta, produsă ca urmare a presiunii străzii față de tragedia din Colectiv.

Avem o clasă politică veche despre care știm că s-a perindat pe la putere regulat, reușind să facă alianțe care mai de care mai ciudate și mai nepotrivite. Clasa politică la care fac referire nu poate ieși din această logică, iar acești oameni refuză să vadă că România s-a schimbat, că tot contextul european și internațional e diferit și încearcă să păstreze un mod de a face politică în mod defectuos. Le convine captivitatea societății la propriile lor obiective. Sărăcia nu îi deranjează. Ba, dimpotrivă, îi avantajează. Liderul acestei clase politice învechite este PSD, care nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie. Cu cât are un bazin electoral mai sărac, cu atât PSD-ului îi e mai ușor să le dea acestor oameni câte puțin, cu țârâita, păstrându-i într-o captivitate a sărăciei”, spune Cioloș.

Acesta este contextul în care fostul premier introduce în ecuație PNL, despre care spune că se găsește exact în această zonă a clasei politice vechi, care „refuză cu obstinație să se reformeze alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societății românești. Un proiect cu accent pe bunăstare”, spune actualul lider al partidului România Împreună. 

Din această perspectivă, el propune și o schimbare a paradigmei: să nu se mai vorbească de putere și de opoziție, ci de partide noi și de partide vechi, de partide apte de schimbare și care vor modernizarea României și de partide care „ne vor în trecut”.

Despre noua clasă politică în care include și partidul pe care-l conduce, Cioloș spune că aceasta „crește vertiginos și se dezvoltă în concordanță cu viziunea viitoare a societății. Poate nu așa de rapid cum ne-am dori, dar suntem pe drumul bun”, spune fostul premier. 

Orban, replică extrem de dură

Replica liderului liberal Ludovic Orban nu a întârziat să apară, la doar câteva ore de la postarea lui Cioloș. Președintele PNL a lansat un atac extrem de dur la adresa fostului premier, punând sub semnul întrebării nu doar cariera politică a lui Cioloș, ci însăși apariția sa pe scena politică: „Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Mi se pare extrem de ciudat faptul că Cioloș a apărut din neant: l-a pus Tăriceanu ministru al Agriculturii – nici azi nu am înțeles de ce. După ce a picat Guvernul liberal, Cioloș s-a dus consilier la Băsescu, principalul adversar al PNL, care apoi l-a pus comisar european. Cine l-a propus apoi, din nou, comisar ca primă opțiune în 2014? Președintele PSD de la acea vreme, Victor Ponta. Am fapte: hârtia trimisă de Ponta către Juncker în care îl nominalizează pe Cioloș pentru portofoliul agriculturii și pe Corina Crețu a doua opțiune, pentru orice eventualitate. Ghinionul lui Cioloș a fost că în Comisie nu erau suficiente doamne și candidatura lui Crețu a rezolvat această problemă”, a spus Orban.

El a descris printr-o parabolă demersul lui Cioloș: „Dacă cineva care zice că e împotriva PSD atacă principala forță politică care se bate cu PSD, îi face un serviciu PSD. Noi ne batem cu inamicul și un brancardier sau unul care ar trebui să aducă mâncarea să ne hrănească trage cu pistolul în noi.”

Mai mult, i-a reproșat fostului premier și faptul că și-a instrumentat „atacul straniu” în plină bătălie politică a PNL cu partidul aflat la guvernare: „Este un atac straniu din partea cuiva care, de-a lungul carierei sale politice, nu a strâmbat din nas când PNL l-a pus ministru al Agriculturii sau când l-a susținut la postul de prim-ministru. S-a trezit acum brusc, când suntem într-un război extrem de dificil cu PSD, să ne lovească. Este nedrept față de PNL.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele