Proiectele sud-est europene sunt priorități regionale

66
7 minute de lectură

Liderii Bulgariei, României, Greciei, Serbiei și Israelului, s-au întâlnit la Varna în cadrul unde au discutat despre proiectele regionale de infrastructură și despre securitatea energetică în spațiul balcanic.

Premierul bulgar Boyko Borisov a explicat vineri, la Varna, de ce sunt importante proiectele de infrastructură în zonă și a pledat pentru unirea eforturilor țărilor participante la reuniunea de nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel. „Securitatea energetică e foarte importantă. Nu întâmplător am denumit proiectul nostru balcanic. Grecia devine astfel la fel de importantă ca Bulgaria. Proiectele despre care au vorbit și Tsipras și premierul israelian își pot modifica traseul, putem vorbi de conductă de gaze lichefiate și spre Alexandropolis, ceea ce ne va da posibilitatea de alegere și de reducere a prețurilor, pentru că va exista și concurență. Eu cred că trebuie să ne unim eforturile. Nu există niciun lucru care să ne despartă”, a declarat Boyko Borisov, premierul Bulgariei.

Principalele teme legate de infrastructură au fost explicate de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

„Noi astăzi am discutat trei aspecte. Prima, interconectivitatea energetică importantă pentru Balcani, atât pentru Bulgaria, cât și pentru Serbia. Am prezentat premierului Netanyahu proiectele East net pentru aprovizionarea cu gaze a estului Europei. Conducta energetică va fi foarte importantă pentru toată părțile, nu numai din Balcani, ci și pentru Europa. Sper să putem până în decembrie să concretizăm lucrurile și să mai includem o țară din regiune. Am vorbit și despre conexiunea feroviară Bulgaria și România. Am în vedere autostrada de viteză Timișoara-Panciova”, a spus președintele Serbiei.

Totodată, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a atras atenția asupra importanței pentru întreaga zonă a preluării României a președinției Consiliului UE.

„Acum un an am început să promovăm această instituție, pentru că reuniunile acestea s-au transformat într-o instituție. Domnul Netanyahu a fost un interlocutor important pentru noi. E un mare prieten al popoarelor noastre, cu care am vorbit despre colaborarea noastră din viitor, având în vedere că Israel poate avea un rol foarte important în zonă, în regiunea noastră. Acum un an, situația din Balcani și din regiune nu a fost prea optimistă. Astăzi, dificultățile persistă, dar se poate spune că am avansat mult, am făcut pași importanți. Aș vrea să vă amintesc unde am fost acum 4 ani, când domnul Juncker vorbea că nu e nicio șansă pentru extinderea UE. Atunci trăiserăm și marea criză a migrației și toate urmările pe care le-a avut migrația în societățile noastre; mai târziu, în vara lui 2016, am avut probleme în Albania și în Macedonia. Dar după toate aceste dificultăți a venit președinția bulgară a Consiliului, pe care noi am denumit-o o președinție balcanică. Acum sperăm că președinția României va oferi o nouă perspectivă asupra Balcanilor de Vest. Acordul de la Prespa a fost foarte important. E vorba de un acord care va avea multe foloase pentru dezvoltarea întregii Europe de Sud-Est și dezvoltarea stabilității în regiune, pentru rezolvarea problemelor între Grecia și Macedonia”, a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.

Securitatea energetică a Uniunii, proiect esențial

„Am mai discutat despre oportunitățile de a investi în securitatea energetică a Uniunii, și anume conducta de interconectare între Bulgaria și Grecia. E vorba de un proiect esențial, iar prin prezența premierului Netanyahu am avut posibilitatea să discutăm despre un proiect cu o influență mare politică și economică în sud-estul Mediteranei. Conducta aceasta trebuie să facă legătura între infrastructurile dintre Bulgaria și Grecia. Am mai discutat și o serie de probleme referitoare la colaborarea economică și comercială între țările noastre”, a mai spus Tsipras.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, după reuniune, că principalele teme au fost legate de infrastructură, construcția de autostrăzi, dar și de poduri noi peste Dunăre.

„Întrevederea noastră a fost o bună ocazie cu privire la cooperarea interregională. Trebuie să rămână principala politică la nivelul UE, aceasta contribuind la dezvoltarea echilibrată a statelor membre. Am vorbit despre strategia pentru regiunea Dunării. Am amintit că organizăm săptămâna viitoare forumul SUERD, în contextul preluării președinției Consiliului UE de la Bulgaria. Ne propunem să promovăm coeziunea și eliminarea disparității teritoriale la nivelul UE. Dorim ca Dunărea să devină un important coridor între Vestul și Estul Europei, de aceea ne dorim să fie o cale navigabilă. Am avut ocazia de a reevalua stadiul proiectelor comune în domeniul infrastructurii de transport. (…) În domeniul transportului am reafirmat interesul României pentru crearea unui cadru de lucru, așa cum a zis domnul Tsipras, care să analizeze studiile de fezabilitate legat de autostrăzi, dar și de construirea unor poduri peste Dunăre”, a spus Dăncilă.

Premierul român a vorbit și despre autostrada Timișoara-Panciova. „Proiectul privind drumul de mare viteză Timișoara-Panciova este susținut politic de ambele părți și suntem încrezători că se va implementa. La nivel tehnic, a fost creat cadrul pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Grecia e un partener cheie, dorim să continuăm colaborarea noastră bilaterală. Discuțiile de azi cu domnul Tsipras arată încă o dată că avem opinii convergente. Din perspectiva relațiilor economice bilaterale am exprimat interesul pentru consolidarea tendinței ascendente în cadrul schimburilor economice”, a mai spus Dăncilă.

Întâlnire Dăncilă-Netanyahu pe tema parteneriatul România-Israel

La întrevederea de vineri de la Varna, premierul român și cel israelian au vorbit despre relațiile dintre cele două țări în „domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare”, arată Executivul într-un comunicat remis presei vineri. „Premierul israelian a exprimat sprijinul pentru Guvernul României și a reiterat interesul pentru efectuarea unei vizite în România, discutând despre reprogramarea ședinței comune a celor două guverne. De asemenea, cei doi oficiali au convenit organizarea, înaintea ședinței comune a guvernelor, a unui forum economic cu o secțiune dedicată contactelor business to business. Șeful Executivului român i-a prezentat omologului israelian modificările legislative realizate în domeniul parteneriatului public-privat, modificări care au sporit atractivitatea mediului investițional românesc”, potrivit sursei citate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că liderii statelor prezente au discutat despre două proiecte energetice, unul reprezentând cea mai lungă conductă sub apă.

„În ceea ce privește tehnologiile, are loc o revoluție adevărată a tehnologiilor în lume, care se schimbă în permanență în toate domeniile, economie, agricultură etc. O mare valoare este produsul minții umane, rezultatul gândirii omenești. Suntem deja martori la dezvoltarea tehnologiilor. Al doilea aspect, în domeniul energetic am discutat despre două proiecte concrete. Despre unul s-a vorbit deja, se implementează în acest moment. Vom face tot ce ne stă în putință. Al doilea proiect este conducta ismet, care e cea mai lungă conductă sub apă, va trece prin Cipru, Grecia și probabil se va face o alternativă a conductei și spre nord. Deocamdată ne aflăm în momentul unor studii ca să vedem dacă e posibil să exportăm gazele și spre dumneavoastră”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele