FOTO VIDEO Jurnalul de Facebook al unui voluntar român în Nepal

54
Sursa: Bogdan Oprea

Reporter global vă propune, începând de azi, câteva incursiuni în Nepal și Sri Lanka, prin intermediul unor galerii foto și video realizate de Bogdan Oprea.

Jurnalist, fost consilier prezidențial și, nu în ultimul rând, unul dintre oamenii care au reușit să pună în lumină importanța încă prea puțin conștientizată a voluntariatului, Bogdan a participat, în perioada mai-iunie, la o expediție umanitară care tinde să devină tradiție.

Așadar… „ziua de ieri”

Ziua de ieri a început sub semnul norocului, cum am deschis cortul mi-au căzut ochii pe un trifoi cu 5 foi. Și așa a continuat. Am început primele cursuri de prim ajutor cu profesorii Școlii din Dhungkharka, districtul Kavrepalanchok, Nepal, au continuat cele cu elevii din echipa de cercetași. Receptivitatea și bucuria pe care o exprimă atât copiii, cât și profesorii lor (da, impresionant, poate, mai ales, profesorii…) pentru că învață lucruri noi nu pot fi descrise în cuvinte, le pot exprima doar ochii lor fantastici și zâmbetele lor atât de sincere.

Manechinele de resuscitare din setul donat de Fundația pentru SMURD sunt vedetele cursului nostru. Vă mulțumesc, oameni frumoși de la fundație, pentru bucuria pe care donația voastră o aduce acestor oameni minunați. Fiți binecuvântați! Namaste!

Seara s-a încheiat cu cântece de munte românești și nu numai în acompaniament de chitară (mulțumim, Krista, super!) și de greieri. Pe undeva pe acolo se aude și greierul meu „de casă”, care îmi cântă noapte de noapte lângă cort, a fost botezat „Protocol” (porecla mea de aici, pentru că, spun colegii, o tot țin langa cu protocoalele de prim ajutor).

Dimineața de astăzi promite o zi la fel de împlinită, în câteva minute începem cursurile de prim ajutor cu adulți din comunitatea locală, imediat după ceremonia de deschidere a zilei de școală (da, există o ceremonie în careu, inclusiv cu gimnastică, pilda zilei și întrebări de cultură generală pentru copii, dar, despre asta, într-o filă viitoare de jurnal facebookist).

Expediția umanitară Nepal for Life

Aceasta a fost organizată de asociația Volunteer for Life România, se află la a 5-a ediție. Nepalul, deși o țară binecuvântată cu cei mai înalți munți din lume, are un PIB nominal de 17 ori mai mic decât al României; în plus, cumplitul cutremur din 25 aprilie 2015 și replicile lui au ucis peste 8.500 de oameni, iar alte 8 milioane de persoane (mai mult de un sfert din populația țării) au fost rănite sau afectate, potrivit rapoartelor ONU.

Anul acesta, în expediția umanitară Nepal for Life, am pornit un grup de 20 de cetățeni români, de la medici, paramedici și fizioterapeuți, la profesori și IT-iști. Ne-am propus să ajutăm comunitatea de locuitori din satul Dhungkharka, districtul Kavrepalanchok, unde amenajăm și dotăm un cabinet stomatologic, primul construit vreodată în acest district cu peste 380.000 de locuitori, iar colegii medici generaliști și stomatologi oferă consultații și tratament celor în nevoie. Înființăm și dotăm, de asemenea, cu sprijinul Fundației pentru SMURD, și un laborator pentru cursuri de prim ajutor, în cadrul căruia susținem cursuri pentru copii și pregătim instructori formatori locali care să poată continua instruirea copiilor și a populației adulte locale în vederea unei corecte și eficiente reacții în situații de urgență și de prim ajutor. Amenajăm și dotăm, totodată, un cabinet de fizioterapie, iar colegii fizioterapeuți îngrijesc persoanele în nevoie și instruiesc personal medical în tehnici de tratare și recuperare fizioterapeutică, disciplină care nu se studiază în Nepal. În același timp, voluntarii Nepal for Life susțin multe alte cursuri de dezvoltare personală, de igienă și ecologie pentru copiii din această comunitate. Totodată, asociația Volunteer for Life România, împreună cu inimoșii săi sponsori și micii donatori, au oferit comunității locale, pe lângă toate echipamentele necesare cabinetului stomatologic, laboratorului pentru cursuri de prim-ajutor și centrului de fizioterapie, și multe alte ajutoare dintre cele mai diverse, de la medicamente și lucruri de igienă personală și până la materiale didactice.

Fotografii și text – Bogdan Oprea

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele