Gazoductul Nord Stream 2 îi va întări mâna Rusiei

În ciuda amenințărilor cu sancțiuni, gazoductul Rusiei spre Germania merge mai departe.

48
2 minute de lectură

Ediția tipărită | Afaceri

19 iulie 2018

NORD STREAM 2 (NS2), gazoductul Rusei spre Germania, reprezintă de mult subiectul unor controverse. Proiectul, în valoare de 9,5 miliarde de euro (11 miliarde de dolari), pare din ce în ce mai probabil că va merge înainte, în ciuda mai multor ani de dispute transatlantice și intraeuropene. Au început deja lucrările de dragare offshore pentru amplasarea conductelor, lângă Greifswald, în nord-estul Germaniei. Peste doar câteva săptămâni, lucrătorii vor începe să pună conducte sub Marea Baltică.

Între timp, la Bruxelles, experții spun că focusul politic s-a mutat de la împiedicarea NS2 la atenuarea impactului său asupra Ucrainei, care riscă să-și piardă rolul său lucrativ ca centru de tranzit al gazului rusesc spre Europa. „Există senzația că nu mai poate fi oprit”, spune Marco Alverà, șeful Snam, cea mai mare companie de conducte de gaz din Europa.

Ce-i drept, încă mai plutește amenințarea cu sancțiunile americane pentru consorțiul care susține proiectul, din care fac parte Gazprom, gigantul energetic rus care este unic acționar în NS2, și diverșii săi susținători financiari, Uniper și Wintershall din Germania, OMV din Austria, Engie din Franța și Royal Dutch Shell. America a încercat să țintească investițiile în energia rusească pentru a pedepsi Kremlinul pentru conflictul din Estul Ucrainei. (Consorțiul susține că proiectul datează dinaintea lunii septembrie 2017, punctul de pornire pentru sancțiunile potențiale.)

(…)

Citeşte articolul integral în limba română în numărul 8/ 27 iulie – 2 august 2018 al revistei “Reporter Global”, pagina 20.

Acest articol a apărut în secțiunea Afaceri a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „Putin that in your pipe”.

Din The Economist, tradus de Roxana Dascălu, publicat sub licență. Articolul original, în engleză, poate fi găsit pe www.economist.com

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele