Generalul Gheorghe Savu a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că amenințările emergente, atât pentru România cât și pentru celelalte state membre NATO, sunt atacurile cibernetice și războiul hibrid, informează MEDIAFAX.
Generalul Gheorghe Savu a precizat, joi, că amenințările la adresa securității României sunt și cele care sunt la adresa Uniunii Europene, dar sunt și câteva nuanțe diferite.
Potrivit lui Savu, amenințarea cea mai mare pentru România este cea din Est – menționând, printre altele, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din 2014, când a fost anexată Crimeea- , iar în acest context, spune Gheroghe Savu, amenințările din Est nu pot fi aceleași și pentru statele care au, de exemplu, graniță la Oceanul Atlantic.
Potrivit lui Savu, România, NATO și Uniunea Europeană percep însă în mod similar celelalte amenințări la adresa securității, precum războiul hibrid sau atacurile cibernetice.
„Dacă vorbim despre amenințările emergente, aici discutăm de atacurile cibernetice și de războiul hibrid, pe care toată lumea le percepe în mod similar, iar aici s-au luat măsuri de colaborare și cooperare (la nivelul NATO și al Uniunii Europene – n.r.)”, a precizat generalul Gheorghe Savu, fost director al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), în cadrul Conferinței „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare”, organizată de Monitorul Apărării și Securității.
Generalul Gheorghe Savu a mai precizat că România nu a reușit să aibă o strategie de securitate actualizată.
Gheorghe Savu este fost director al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE.
Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, „capacitatea României de a garanta securitatea naţională” şi conceptul de „securitate naţională a României” în context internaţional.
Pornind de la premisa că „securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii”, participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.
Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.