Germania: Merkel Dämmerung (Apusul lui Merkel)

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 21: German Chancellor and leader of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel and CDU lead candidate in Hesse state elections Volker Bouffier (not pictured) speak to the media after a meeting of the CDU leadership at party headquarters on October 21, 2018 in Berlin, Germany. Hesse is to hold state elections on October 28 and polls indicate both the CDU and the German Social Democrats (SPD) will fair poorly compared to previous elections. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)


Cancelarul Angela Merkel tocmai a anunțat sfârșitul carierei ei politice. Următoarele alegeri federale ce vor avea loc cel târziu în toamna lui 2021 vor marca finalul erei Merkel.

de Carsten Brzeski, Economist-șef ING Germania

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că va demisiona din fruntea partidului său la convenția Uniunii Creștin-Democrate (UCD) din luna decembrie. Ea a fost în fruntea UCD din anul 2000. La aceeași conferință de presă, Merkel a anunțat că își va încheia cariera politică la finele actualului său mandat. Ea a exclus, în mod explicit, orice ambiții personale pentru o funcție europeană de vârf și a spus că nu va candida nici la alegeri anticipate și nici nu va ocupa un loc în parlament.

O surpriză? Doar la prima vedere 

Chiar dacă Merkel nu a lăsat niciodată să se înțeleagă că ar dori un al cincilea mandat, ea nu a exclus asta niciodată, în mod explicit, așa cum a făcut-o azi. Inutil să spunem că după 18 ani ca lider de partid, anunțul de azi este unul istoric, deoarece marchează finalul unei ere. În același timp, este perfect normal ca o epocă atât de lungă să ajungă la sfârșit. Decizia pare determinată de rezultatele ultimelor două alegeri, dar ea ar putea fi, la fel de bine, rezultatul unei evaluări strategice mai îndelungate. În mod normal, UCD își votează președintele la fiecare doi ani. Următoarea convenție a partidului ar fi doar cu jumătate de an înainte următoarele alegeri federale, ceea ce i-ar lăsa foarte puțin timp oricărui succesor al lui Merkel să își construiască un profil politic. Chiar dacă decizia este puțin forțată, întrucât Merkel însăși a subliniat mereu că atât conducerea partidului, cât și cea a guvernului ar trebui să fie în mâinile unei singure persoane, ea are și unele părți bune. Ea deține încă inițiativa și controlul asupra plecării ei din politică, dându-i partidului său destul timp ca să se pregătească pentru perioada post-Merkel.

Cursa pentru succesiune a început deja 

Cursa pentru un succesor al lui Merkel la vârful UCD a început deja. În ziua demisiei, trei candidați și-au anunțat intenția: secretarul general al partidului Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul Sănătății Jens Spahn și fostul lider al parlamentului din perioada când Merkel a devenit președinte al partidului, Friedrich Merz.

Un nou președinte al UCD va trebui în mod evident să conducă discuțiile despre viitoarea strategie a partidului: dacă se vor muta din nou pe dreapta politicii sau dacă vor continua strategia lui Merkel de a captura centrul politic.

Trăgând sforile din umbră 

În opinia noastră, anunțul lui Merkel rămâne un risc mai mic pentru guvernul german decât pierderile Partidului Social Democrat (SPD) din ultimele alegeri. UCD nu are niciun interes ca Merkel să demisioneze din funcția de cancelar sau să se organizeze alegeri anticipate, înainte ca un succesor al ei să își fi putut construi profilul. SPD rămâne, totuși, într-o criză existențială, care ar putea duce ușor la decizia de a ieși din coaliție anul viitor.

Oricât de istoric este anunțul de azi, apropierea sfârșitului unei ere conține și potențialul pentru evoluții viitoare pozitive. Nu atât de mult pentru că ceva nou e mereu mai bine, dar mai ales pentru că, eliberată de constrângerile de partid, Merkel ar putea avea libertatea și impulsul să pună o amprentă finală pe moștenirea ei, posibil, cu pași mai curajoși pentru reformarea economiei Germaniei și a uniunii monetare. Trei ani de guvern slab ar fi clar dăunători, nu numai pentru Europa, ci și pentru Germania. Cumva, sfârșitul anunțat este tipic pentru întreaga epocă Merkel: trăgând sforile in mod discret. 

Fragmentare politică 

Decizia cancelarului Germaniei s-a produs după aflarea rezultatelor alegerilor din landul Hessen. La două săptămâni după alegerile din Bavaria, alegătorii din landul Hessen au confirmat procesul în curs de desfășurare de fragmentare politică și de tranziție către o eră post-Merkel – ceea ce va face și mai complicată politica națională germană.

Peste patru milioane de oameni au avut dreptul de a merge la urne în landul Hesse. Deși asta reprezintă doar circa 7% din numărul de germani cu drept de vot, rezultatul alegerilor regionale a reflectat atât procesul în curs de fragmentare al peisajului politic, cât și un pas înainte spre încheierea treptată e erei cancelarului Angela Merkel.

Rezultatele 

Uniunea Creștin Democrată (UCD) a Angelei Merkel a câștigat 27,2% din voturi, față de 38,3% la ultimele alegeri, din 2013, în timp ce Social Democrații (SPD) și Verzii au obținut câte 19,2%, potrivit ultimelor sondaje de la ora 8 p.m. (CET). Atât UCD, cât și SPD au pierdut aproape 10 puncte procentuale din voturi.

În timp ce UCD a înregistrat cele mai proaste rezultate ale sale din ultimii 50 de ani, SPD a avut cel mai prost rezultat după Al Doilea Război Mondial. Verzii, care sunt partenerul junior de coaliție al UCD în guvernul landului Hesse, au câștigat aproximativ 9 puncte procentuale. Alternativa pentru Germania (AfD) a ajuns la 12,8 %, de la 4,1%, și este reprezentat acum în toate cele 16 parlamente regionale. Liberal Democrații (FDP) și Partidul de Stânga au intrat și ei în parlamentul landului Hessen.

Implicațiile pentru politica națională germană 

Analiza voturilor arată că aceste alegeri regionale au fost clar afectate de politica federală și de tensiunile actuale din marea coaliție de la Berlin. În timp ce mici schimbări în rezultatele oficiale pot avea încă un impact semnificativ asupra celor care vor guverna landul Hessen, câteva implicații în linii mari pentru politica Germaniei sunt deja clare de pe acum.

Continuă fragmentarea peisajului politic

Hessen continuă tendința recentă remarcată atât în sondajele de opinie cât și în alegerile din alte landuri, care arată că era marilor partide de centru din peisajul politic se apropie de sfârșit. În același timp, apar și câștigă sprijin partide mai mici, la ambele capete ale spectrului politic. Faptul că AfD a intrat acum în toate celelalte 16 parlamente ale landurilor reprezintă, într-o oarecare măsură, o reorientare a voturilor de protest dinspre Partidul de Stânga, dar și rezultatul unei platforme antiestablishment și de dreapta. În prezent, succesul Verzilor arată că – asemenea cazului din landul Hessen – există încă un centru larg, care reprezintă peste 70% din votul popular, dar acest centru este mai fragmentat și nu cuprinde numai două partide (UCD și SPD), ci patru (UCD, SPD, Verzii și FDP).

Marea coaliție de la Berlin nu se va prăbuși (nu imediat)

Unii comentatori au exprimat temerea legată de posibilul sfârșit al marii coaliții de la Berlin, după un alt dezastru electoral pentru ambele partide de guvernământ în landul Hessen. În timp ce rezultatele sunt dezastruoase, aceste temeri sunt premature. Faptul că UCD probabil va conduce în continuare viitorul guvern din Hessen ar trebui să pună capăt oricăror revendicări pentru acțiune imediată la Berlin. Riscul cel mai mare este continuarea prăbușirii SPD. Totuși, comentariile președintei SPD, Angela Nahles, sugerează că partidul pregătește un ultimatum, și nu o ieșire rapidă. Coaliția a convenit deja asupra unei analize anul viitor, la mijlocul mandatului. SPD va face presiuni enorme asupra acestui raport de la mijlocul mandatului și ar putea să îl utilizeze ca pe un declanșator pentru a pune capăt coaliției. Dar asta s-ar întâmpla spre finele anului viitor. Nu acum.

Un alt reper pentru tranziția treptată a politicii germane

Rezultatele alegerilor din landul Hessen vor duce la mai multe frământări în SPD decât în UCD. UCD are încă oportunitatea unei tranziții gestionate și graduale, în timp ce SPD nu poate vedea ușor o altă scăpare decât ieșirea din marea coaliție în cele din urmă. Laolaltă cu faptul că este încă neclar cum se va comporta UCD în lunile viitoare, există ingredientele pentru noi tensiuni în cadrul guvernului și pentru alegeri anticipate înainte de 2021. În prezent, singurul contraargument este că noile alegeri vor aduce probabil un rezultat chiar și mai complicat.

În concluzie, alegerile din Hessen nu sunt atât un declanșator pentru frământări politice, cât o reflecție și un alt punct de reper legat de tranziția treptată a politicii germane. În ambele cazuri, o tranziție spre un peisaj politic mai fragmentat și o tranziție spre o eră post-Merkel.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele