Ghinea: Peste doi ani USR va fi la guvernare

„Sper să avem sânge rece să luăm decizii dure de reformă”.

225
8 minute de lectură

Opoziția și-a învățat lecția înfrângerii de la moțiunea de cenzură din 27 iunie și, de astă dată, a abandonat „cursa absurdă” de orgolii despre cine anunță primul moțiunea, pentru a-și uni de astă dată eforturile într-un demers comun, spune vicepreședintele USR Cristian Ghinea într-un interviu acordat Reporter Global. Importantă este recuperarea agendei publice confiscate nici măcar de PSD, ci de președintele său, Liviu Dragnea, din cauza problemelor sale cu Justiția, spune vicepreședintele USR.

„Noi am fost foarte maturi în această poveste. Pentru că între partidele din opoziție a fost așa o cursă absurdă: care anunță primul moțiunea. Miza moțiunii nu e cine o anunță primul, ci să treacă și ca să nu mai pățim ca-n sesiunea precedentă când am tras glonțul știind că se poate depune o singură moțiune pe sesiune. Noi am spus foarte clar: haideți să nu ne mai grăbim fiecare să anunțe, doar ca să aibă o știre de presă astăzi, ci să avem dialog și în opoziție și între eventuali nemulțumiți, încât să aibă șanse să treacă”, spune Ghinea.

Aritmetica parlamentară, neschimbată. Provocarea, în interiorul coaliției

Cât privește șansele moțiunii de cenzură, aritmetica parlamentară nu s-a schimbat, remarcă viceliderul USR, în schimb se poate schimba dacă o parte dintre deputații PSD și ALDE ar vota această moțiune. Ghinea spune că a stabilit astfel de contacte, inclusiv cu parlamentarii puterii: „Există un dialog în acest sens și eu sper să se întâmple asta pentru că și PSD mai are, sper eu, oameni normali la cap care își dau seama unde duce Liviu Dragnea țara asta”, spune Cristian Ghinea.

Discuțiile și negocierile se poartă la nivel de lideri de grupuri parlamentare, care se află într-un dialog permanent. El spune că, pentru asta, se bazează inclusiv pe sprijinul UDMR, care este de mult nemulțumit de colaborarea cu PSD, „pentru că Liviu Dragnea promite și nu livrează”. Semnalul, spune el, nu este la UDMR, ci la restul Opoziției.

PNL, reformabil la presiunea partidelor antisistem. Ținta: izolarea „dinozaurului” PSD

Cât privește raporturile USR cu PNL, despre care altădată spunea că se comportă ca un partid-stat, care nu face decât să ofere spațiu de creștere pentru partide ca USR, Ghinea spune că lucrurile ar fi evoluat. Pentru că, de la ultimele sale declarații în acest sens, „s-a întâmplat o ruptură foarte importantă în spațiul politic”.

El invocă sondajele recente care arată că pe scena politică ar exista două partide antisistem, care împreună iau peste 20%: USR și Mișcarea România Împreună; ultimul, neînregistrat încă. „Fiecare separat ia în jur de 10%. Chiar în ultimul sondaj, al nostru , al USR, de la IMAS, avem 13%. Iar la întrebarea dacă oamenii ar vota o posibilă alianță între USR și Mișcarea România Împreună scorul bate, în două sondaje paralele, spre 25%. Ce se întâmplă acum este un front antisistem care arată o oportunitate extraordinară de schimbare pentru România, pentru prima oară din 1996 încoace. Și ar trebui să fructificăm această oportunitate, să avem o decizie rapidă privitoare la o alianță pentru europarlamentare, pentru ca apoi să facem agenda unei guvernări împreună cu PNL în 2020, la alegerile parlamentare din România”, spune Ghinea. „România era permanent închistată în vechiul sistem politic în care alegeam răul cel mai mic. Cred că în 2020 – dar trebuie să înceapă în 2019 – avem șansa de a ieși din acest blestem electoral al răului cel mai mic”, mai spune viceliderul USR. „Sunt convins că PNL simte – și o spun în sens pozitiv – presiunea acestor partide antisistem, care vin cu o agendă clară de curățenie și transparență și de schimbare și PNL se schimbă și el în direcția potrivită”. Așadar, există o presiune externă pentru o reformare internă, „ceea ce e bine pentru România: e bine să avem și partide noi, curate, e bine ca și partidele vechi să se curețe, să înțeleagă mesajul, pentru ca PSD să rămână ca un dinozaur neofeudal, izolat. Și să sperăm că va și dispărea.”

Nu PSD a confiscat agenda publică, ci Liviu Dragnea. Este o dramă și pentru PSD

Cristian Ghinea spune că nu PSD a confiscat agenda publică, ci președintele partidului, Liviu Dragnea: „Este și drama lor, a celor de la PSD. De fapt, PSD nu-și face agenda lui. Uitați-vă că nimic, dar nimic din ce-au promis ei – în afară de creșterea artificială de pensii și salarii, pe care oamenii oricum le pierd prin inflație și cursul de schimb instabil – nu s-a întâmplat. Asta e ușor de făcut: să crești salariile și pensiile din pix, nesustenabil și cu impact doar pe termen scurt. Tot ce înseamnă investiții publice sunt la cel mai scăzut nivel după intrarea în UE, din 2007. Fondul Suveran de Investiții a fost prost făcut și declarat neconstituțional. De reforma administrativă nici nu mai zic, nu s-a întâmplat nimic, doar au fost umflate ministerele și agențiile ca să-și alimenteze clientela. Deci PSD ca partid nu-și face agenda în acest moment. Singura agendă care se întâmplă este scăparea lui Liviu Dragnea de pușcărie. Evident că noi, ca partid de opoziție, și mai ales USR ca partid antisistem nu puteam să acceptăm fără să ne opunem, dar nu înseamnă doar asta. Dacă luăm doar proiectele depuse de USR în parlament, 95% dintre ele nu au legătură cu Justiția și cu corupția”, spune Ghinea.

USR, un partid al proiectelor

Despre proiectele USR chiar USR vorbește rar, nu pentru că nu există, ci pentru că „toată lumea este obsedată de agenda care este făcută de Liviu Dragnea în legătură cu Justiția”, mai spune Cristian Ghinea. Printre aceste proiecte, cu care USR este pregătit să participe la guvernare, după câștigarea alegerilor parlamentare din 2020, alături de PNL și Mișcarea România Împreună, se află: proiectul de reformă a Casei de Asigurări de Sănătate, relansarea programelor de fonduri europene, lansate cât a fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat Cioloș, proiectele de legi privitoare la sărăcia energetică, calificarea forței de muncă spre învățământul dual, reforma radicală a școlilor publice, creșterea ponderii și controlului părinților în consiliile de administrație. La toate acestea se adaugă chiar programul de guvernare – ale căror prime capitole vor fi puse în dezbatere publică săptămâna viitoare.

USR, școală de lideri

Vicepreședintele USR explică ascensiunea surprinzătoare a partidului său în doar doi ani prin faptul că partidul s-a construit în primul rând ca o școală extraordinară de lideri. În urmă cu doar doi ani eram doar trei persoane cunoscute cât de cât, dintre care doar eu aveam experiența unei guvernări: eu, Nicușor Dan și Clotilde Armand. Doar noi eram notorii, eram plimbați prin țară, așa, ca moaștele, să ne vadă presa locală, pentru că partidul nu avea oameni cunoscuți. În doi ani ni s-a spus „o să vă rupeți”, „o să vă desființați”, „nu aveți idei”. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, spune viceliderul USR, „dar a crescut o garnitură de lideri cunoscuți, cu potențial organizatoric fantastic, în frunte cu președintele Dan Barna: Cătălin Drulă, Stelian Ion, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Silvia Dinică, Ionuț Moșteanu – sper să nu uit pe cineva. Oameni care au confirmat.”

Iar partidul este stabil tocmai pentru că „ne consumăm energiile de dezbatere deschis, de față cu presa. (…) Cine rezistă și are ficat să ducă această competiție internă pe termen lung este un lider adevărat”, spune Cristian Ghinea.

Oferta astfel făcută de USR pe piața politică este ceea ce contribuie, indirect, la prăbușirea PSD, spune vicepreședintele USR: „În afară de faptul că se prăbușește electoral, se șubrezește din ce în ce mai mult în ce livrează populației. Pentru că oamenii văd că le-a crescut pensia, dar nu trăiesc mai bine decât acum doi ani din cauza inflației. Tot ce este clasă de mijloc este absolut înfuriată de starea infrastructurii și a serviciilor de bază din educație și sănătate. Și atunci e nevoie de alternativă la PSD. Iar alternativa crește aici, la USR. Așa că peste doi ani ne văd la guvernare. Sper să avem sângele rece să luăm deciziile dure de reformă la începutul guvernării, să nu ne tremure mâna, astfel încât să avem o guvernare de succes, iar peste zece ani să putem să spunem că am schimbat România.”

1 COMENTARIU

  1. Cu asemenea viziuni și estimări, nici in 2050 nu veti fi la guvernare, daca atunci veti mai există. Poate de aceea nu mai sunteti și nici nu sunt ei atractivi în masă alegătorilor.
    În concluzie: renunțați la ă cauta solutii soft la problema românească. Suntem rudimentari, chiar si-n viață politică (sau mai ales) si de aceea solutia trebuiesc raspunda acestui specific.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele