Grecia își cheamă profesioniștii înapoi

67
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Un nou program pilot ce prevede repatrierea a cel puțin 500 de profesioniști eleni cu calificări înalte și experiență vastă, botezat „Rebrain Greece“, a fost prezentat recent de ministrul grec al Muncii, Yiannis Vroutsis, informează greekreporter.com.

Programul își propune să constituie o primă etapă în vederea repatrierii treptate a mii de cetățeni greci cu educație înaltă care au părăsit țara în perioada crizei financiare pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite în nordul Europei sau în America de Nord.

Noul program le va garanta profesioniștilor repatriați un salariu de cel puțin 3.000 de euro pe parcursul a cel puțin doi ani, începând din momentul întoarcerii acestora în Grecia.

În primul an, 2.000 de euro vor fi asigurați de program și restul de angajator, care va avea obligația de a prelungi contractul angajatului pentru încă cel puțin 12 luni și de a asigura în continuare salariul de cel puțin 3.000 de euro pe lună.

Profesioniștii plecați peste hotare în căutarea de locuri de muncă mai bine plătite care se pot înscrie în acest program trebuie să aibă naționalitate elenă și vârsta cuprinsă între 28 și 40 de ani.

Totodată, va fi pus la punct în curând un nou sistem on-line ce le va permite companiilor interesate să se înscrie în program.

Nu există date oficiale cu privire la numărul exact de cetățeni eleni care au părăsit țara în intervalul 2010 – 2018. Cu toate acestea, se estimează o cifră foarte mare, undeva între 200.000 și 500.000 de persoane.

Aproape întreaga regiune din sudul Europei s-a confruntat cu fenomenul plecării masive a profesioniștilor pe parcursul anilor de criză economică. Milioane de tineri profesioniști au părăsit Portugalia, Spania, Italia și Grecia. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele