Piața energiei electrice va fi complet liberalizată încă din 1 ianuarie 2021

225
3 minute de lectură

Două proiecte de ordin elaborate recent de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor duce la liberalizarea totală a pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021, și nu, așa cum era inițial, începând cu 1 iulie 2021.

ANRE ar putea obliga Hidroelectrica și Nuclearelectrica să vândă până la 65% din energia electrică produsă în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, la un preț reglementat, la care se poate adăuga o rată de profit de maximum 5%, informează Mediafax.

Conform noului calendar, perioadele de aplicare a prețurilor reglementate de ordin sunt următoarele: prima perioadă de aplicare este 01.01.2020 – 30.06.2020; a doua perioadă de aplicare este 01.07.2020 – 31.12.2020.

De asemenea, producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare și care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, dar și cei care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare de ardere intensă, vor fi de asemenea obligați să livreze furnizorilor energie electrică la preț reglementat.

„Obligaţiile de vânzare şi cantităţile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate conform prezentei metodologii: a) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile; b) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; c) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare cu ardere internă, altele decât cele pe bază de biomasă care beneficiază de schema de sprijin cu certificate verzi și cele care se încadrează în prevederile lit. a) și b)”, anunță ANRE.

Un proiect mai vechi al ANRE presupunea ca liberalizarea totală a pieței energiei electrice să se facă de la 1 iulie 2021, iar Hidroelectrica și Nuclearelectrica erau obligate să vândă prin contracte reglementate 100% din necesarul de consum al clienților casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

„ANRE stabilește, pentru producători, obligații de vânzare a unor cantități ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate pentru fiecare perioadă contractuală şi cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, în vederea asigurării următoarelor condiţii, în măsura în care acest lucru este posibil, cu respectarea legislaţiei în vigoare: a) menţinerea unor valori rezonabile şi uşor comparabile ale tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI; b) menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”, se arată în proiect.

Ordinul ANRE va intră în vigoare din 12 decembrie, anul curent.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele