Guvernatorul Californiei întrerupe aplicarea pedepsei cu moartea

27
2 minute de lectură

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom (foto), va anunța un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea pentru toți cei 737 de deținuți care așteaptă aplicarea sentinței capitale în statul american, informează BBC.

Potrivit presei americane, guvernatorul intenționează să semneze un ordin executiv conform căruia pedeapsa cu moartea este „incompatibilă cu valorile“ americane. Ordinul nu prevede eliberarea vreunui deținut condamnat la moarte.

Statul California nu a mai condus execuții din 2006, pe fondul mai multor controverse ajunse în fază de proces asupra metodelor de execuție.

Guvernatorul Newsom a preluat funcția în ianuarie iar moratoriul asupra pedepsei cu moartea a fost unul dintre angajamentele sale din campania electorală.

„Nu cred că o societate civilizată se poate pretinde lider mondial, atâta timp cât Guvernul său continuă să aprobe execuția premeditată și discriminatorie a cetățenilor săi“, a transmis guvernatorul prin intermediul unui comunicat.

În baza ordinului, protocolul execuțiilor cu injecție letală va fi retras și camera de execuție de la închisoarea San Quentin va fi închisă.

Două inițiative de desființare a pedepsei cu moartea în California au fost respinse în 2012, cu 48% dintre voturi pentru, și în 2016, când doar 47% dintre votați s-au pronunțat pentru. Guvernatorul Newsom a susținut ambele inițiative. O altă propunere de accelerare a execuțiilor, supusă votului în 2016, a primit susținere.

Guvernatorul nu are autoritatea de a aboli legislația din 1978 privind pedeapsa cu moartea. Acest lucru se poate întâmpla numai prin vot public. Următoarea dată la care se poate organiza o astfel de consultare publică va fi cu ocazia alegerilor din 2020.

Moratoriul va expira în momentul încheierii mandatului lui Newsom, în ianuarie 2023.

Peste 900 de persoane au fost condamnate la moarte în California din 1978, însă numai 13 au fost executate până-n prezent. Alți 79 de condamnați au murit din cauze naturale, în timp ce 26 s-au sinucis, conform datelor Departamentului Penitenciarelor și Reabilitării din California.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele