Venezuela le-a cerut diplomaților americani să părăsească țara în 72 de ore

93
2 minute de lectură

Venezuela le-a cerut ieri diplomaților americani să părăsească în 72 de ore ţara după ce președintele contestat Nicolas Maduro (foto) l-a acuzat pe omologul său american Donald Trump de „sabotajul“ cibernetic care a cufundat țara în cea mai gravă pană de curent înregistrată vreodată, informează Mediafax.

„Prezența acestor oficiali pe teritoriul Venezuelei reprezintă un risc pentru pacea, unitatea și stabilitatea țării“, a anunţat prin intermediul unui comunicat Guvernul de la Caracas, după ce discuțiile privind menținerea legăturilor diplomatice între cele două țări s-au deteriorat.

Procurorul general, Tarek Saab, a anunțat ieri că solicită Curții Supreme de Justiție din Venezuela să deschidă o investigație împotriva liderului opoziției, Juan Guaido, pentru participarea la pretinsul „sabotaj“.

Washingtonul a fost primul care l-a recunoscu pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept președinte legitim al Venezuelei, după ce șeful Congresului în vârstă de 35 de ani s-a autoproclamat președinte interimar în ianuarie, denunțând drept fraudă realegerea lui Maduro în 2018. Cele mai multe țări din Europa și America Latină i-au urmat exemplul.

Statele Unite au implementat o serie de sancțiuni pentru a exercita presiuni asupra lui Maduro, iar trimisul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, a declarat marți că Washingtonul este pregătit să impună alte sancțiuni majore împotriva instituțiilor financiare ce sprijină guvernul lui Maduro.

Maduro, care își păstrează controlul asupra instituțiilor militare și a altor instituții ale statului, fiind susținut de Rusia și China, a acuzat Washingtonul pentru turbulențele economice ale națiunii sale și l-a denunțat pe Guaido drept marionetă a Statelor Unite.

În a șasea zi de întrerupere a curentului electric, spitalele s-au luptat pentru a menține echipamentul în funcțiune, alimentele s-au stricat din cauza căldurii tropicale și exporturile din terminalul petrolier principal al țării au fost sistate.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele