Guvernul a adoptat bugetul

48
4 minute de lectură

Guvernul a aprobat proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

Cele două proiecte de buget (al bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat) vor fi trimise vineri în Parlament, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Acesta a arătat că, faţă de propunerea pe care Ministerul Finanţelor Publice a postat-o în urmă cu câteva zile pe website-ul propriu, au mai existat o serie de modificări.

“Ca urmare a discuţiilor cu Consiliul Economic și Social, cu patru structuri asociative și a analizării opiniilor Consiliului Fiscal, au mai existat o serie de modificări care au fost aduse în Guvern şi o să vedeţi textul final pe care astăzi o să-l postăm pentru a vedea care este forma finală a proiectului pe care Guvernul îl trimite către Parlament. Astăzi va fi trimis către Parlament şi proiectul de buget şi, desigur, săptămâna viitoare se va stabili şi un calendar pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut şi după aceea băgat în plen”, a precizat ministrul Finanţelor.

Proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un deficit bugetar de 2,55%, un excedent de 0,2% al bugetului de pensii, un salariu mediu brut de 5.163 lei, un număr de salariaţi în economie de 5,282 milioane, conform unei prezentări existente pe website-ul Guvernului și investiții de 49,65 mld. lei.

Se sare peste pragul de 1000 miliarde lei la PIB

”Este momentul în care practic România trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important şi care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au avut şi efectul scontat”, a afirmat Teodorovici.

Comentând nivelul deficitului bugetar ministrul Teodorovici a explicat că această valoare poate fi obținută printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

“Deficitul bugetar este, foarte important de menţionat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi, ca şi Guvern, din analiza de la Ministerul Finanţelor Publice şi pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menţinut dar este necesar, am spus şi în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanţelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu, de reformă şi de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a arătat Eugen Teodorovici.

Eliminarea barierelor la investiții

În ceea ce priveşte investiţiile, ministrul de finanțe a menţionat că trebuie acţionat radical, pentru a  înlătura piedicile, în condițiile în care banii alocaţi sunt substanţial mai mulţi faţă de anii trecuţi.

“Partea de investiţii este o a treia zonă în care sunt convins că trebuie să acţionăm radical, în sensul de a schimba, de a simplifica, acele, poate, piedici care tot timpul au fost invocate, că vorbim de achiziţii publice, şi aici câteva schimbări au avut loc şi anul trecut pe final, că vorbim de modul în care se acordă autorizaţii, permise, acorduri, tot ce s-a invocat ca fiind un impediment în a avea aceste investiţii realizate trebuie să fie efectiv analizat şi de urgenţă schimbat şi în sensul de a se simplifica, pentru că banii pentru investiţii sunt alocaţi, sunt cifre substanţial mărite faţă de anii trecuţi, a mai afirmat Teodorovici.

Eficientizare în administrația publică

Ministrul Teodorovici a anunțat și măsuri de eficientizare în zona de administraţie publică, sector unde România înregistrează cele mai slabe performanțe în ceea ce privește convergența instituțională.

“O a patra zonă de acţiune este cea a administraţiei, fie că vorbim de cea centrală, fie că vorbim de cea locală. Aici, am spus şi anul trecut, o să vedeţi măsuri pe care în acest an o să le aplicăm. Este obligatoriu ca aparatul public să fie eficientizat şi acest aparat public să lucreze efectiv în folosul şi interesul cetăţenilor români, adică fără blocaj, strict cu acoperire, acolo unde este nevoie pentru ca o administraţie publică centrală sau locală să funcţioneze eficient şi fără suprapuneri de activităţi, atribuţii şi multe altele”, a adăugat ministrul Finanţelor.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele