Home România Justiție Radu Mazăre, 9 ani de închisoare. Sentința e definitivă

Radu Mazăre, 9 ani de închisoare. Sentința e definitivă

0
Radu Mazăre, 9 ani de închisoare. Sentința e definitivă
3 minute de lectură

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia. În primă instanță, Mazăre a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Procurorii au cerut 15 ani de închisoare. În același dosar au mai fost condamnați Cristian Borcea și Nicușor Constantinescu, la câte cinci ani de închisoare și
notarul Aurel Jean Andrei, lector universitar dr. la Facultatea de Drept din București, soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București, care a primit 2 ani cu suspendare. În primă instanță, Curtea de Apel București îi condamnase pe Constantinescu, fost președinte al consiliului județean, la 3 ani cu suspendare iar Borcea, finanțator al echipei de fotbal Dinamo, fusese achitat.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2015, membrii comisiei de retrocedare au soluționat defectuos cererile de restituire de terenuri care vizau plajele din Mamaia, restituirile făcându-se pentru suprafețe mai mari decât cele revendicate. Astfel, restituirile și atribuirile au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată, spun procurorii. Ei au arătat în actul de inculpare că au fost restituite inclusiv porțiuni de plajă și faleză care făceau parte din proprietatea publică și pentru care legea interzice explicit să ajungă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Procurorii spun că membrii comisiei de retrocedare și fostul primar au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de “vânzările” şi “revânzările” de drepturi succesorale pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.   

Prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați în dosar, s-a creat un prejudiciu de 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu 28 de milioane de euro. Anchetatorii spun că Cristian Borcea a cumpărat de la doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale la preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, Borcea și ceilalți inculpați au obţinut profituri enorme, mai spun procurorii. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here